Észak-Korea állítja: sikeres rakétakísérletet hajtott végre

2016.03.24. 06:04 Módosítva: 2016.03.24. 06:05

Sikerrel tesztelt Észak-Korea egy szilárd üzemanyagú rakétahajtóművet az ország vezetőjének, Kim Dzsongunnak az irányításával – jelentette csütörtökön a KCNA állami hírügynökség. Ha valóban ez történt, az azt jelenti, hogy a rezsim szembeszegült az ENSZ tilalmával, és nagy léptekben folytatja egy interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kifejlesztésére irányuló programját.

Kim Dzsongun a helyszínen, a próbapadon kipróbált hajtómű mellett „nagy örömmel nyugtázta, hogy a sikeres kísérlet (...) hozzájárult ahhoz, hogy fokozni tudják az ellenséges erőkre kíméletlen csapást mérni képes ballisztikus rakéták teljesítményét” – idézi az MTI az észak-koreai hírügynökséget. Phenjan a múlt héten arról számolt be, hogy sikeresen szimulálta egy ballisztikus rakétának a Föld légkörébe való visszatérését, és hamarosan kísérletet hajthat végre egy nukleáris robbanófejet hordozni képes rakétával.

Phenjan eddig kipróbált, nagy hatótávolságú rakétái folyékony hajtóanyagúak voltak, és az ország nem rendelkezik a katonai téren számos előnnyel rendelkező, szilárd hajtóanyagú rakéták megépítésének technológiájával. Bár ilyen konstrukciójú KN-08-as típusú interkontinentális rakétáját díszszemléken már többször is felvonultatták, sohasem hajtottak vele végre röpülési kísérletet.

Az ország az elmúlt hetekben négy kísérletet végzett rövid- és közepes hatótávolságú rakétákkal, válaszul a jelenleg zajló újabb, amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. Ezekben ugyanis Phenjan egy amerikai megszállás előkészületeit látja, ezért rendre háborús retorikával válaszol, és atomtámadással fenyegetőzik.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön parancsot adott a déli hadseregnek, hogy országszerte erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket. Ezt azt követően rendelte el, hogy a phenjani vezetés szerdán a dél-koreai elnöki hivatal „lángtengerbe és hamuba” borításával fenyegetőzött Szöul és Washington soros hadgyakorlata miatt.  • Hírek
  • Hírek