Auguszta
-3 °C
2 °C

Kölni erőszak: megvan az első vádemelés szexuális bűncselekmény miatt

2016.03.24. 19:21 Módosítva: 2016-03-24 19:22:26
Szexuális kényszerítéssel és lopással vádoltak meg csütörtökön egy menedékkérőt Kölnben. A 26 éves algériai állampolgár a németországi városban szilveszterkor nők ellen elkövetett zaklatások és rablások első olyan feltételezett elkövetője, aki ellen szexuális bűncselekmény miatt emeltek vádat.

A kölni városi bíróság tájékoztatása alapján a vádiratban az áll, hogy az algériai férfi a kölni főpályaudvar előcsarnokában nagyjából tíz társával körbevett egy nőt, majd tapogatni kezdte áldozatát és elvette tőle mobiltelefonját, írja az MTI.

Az algériai férfit és egy 22 éves társát még januárban vették őrizetbe a Köln melletti Kerpenben egy menedékkérőket befogadó állomáson. Ügyének tárgyalására még nem tűztek ki időpontot.

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak elő bűncselekmények, ahogy a 16 német tartomány közül 12-ben. Az azonosított feltételezett elkövetők túlnyomó többsége külföldi, általában észak-afrikai férfi, jogi státusa szerint menedékkérő, menedékjogi kérelem benyújtására várakozó, vagy az országban illegálisan tartózkodó ember.

Kölnben eddig több mint 1100 feljelentést tettek, csaknem 500-at szexuális bűncselekmények miatt. A hatóságok eddig mintegy 120 feltételezett elkövetőt azonosítottak, többségük algériai vagy marokkói. Bíróság elé eddig három embert állítottak, mindhármat lopás miatt. Egy 22 éves tunéziai és egy 23 éves marokkói fiatalember felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott, egy 18 éves marokkói fiatalembert próbára bocsátottak.