Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Elfogtak egy férfit egy terrorellenes akcióban, robbanószerek lehettek nála

2016.03.25. 14:18 Módosítva: 2016.03.25. 16:45

Újabb rendőri akció zajlott kora délután Brüsszel Schaerbeek városrészében, a Meiser tér közelében. A kommandósok ártalmatlanítottak, és elfogtak egy férfit, aki nem engedelmeskedett a rendőrök utasításainak egy villamosmegállónál.

Az RTBF úgy tudja, hogy volt nála egy robbanószereket, vagy bombák gyártásához használt alkatrészeket tartalmazó táska. A Le Soir viszont úgy tudja, hogy végül nem találtak robbanószert a táskájában.

Bernard Clerfayt schaerbeeki polgármester elmondta, hogy 14 óra 40 körül már véget ért a kicsit több mint egy órával korábban indult akció, de a helyszín lezárását a rendőrök csak kicsit később oldották fel.

2016-03-25T141759Z 929777864 LR2EC3P13POQJ RTRMADP 3 BELGIUM-BLA
Fotó: Christian Hartmann / Reuters

Az akció elején két robbanást, majd pedig valamivel később egy harmadikat is hallani lehetett. A polgármester szerint a tűzszerészek irányított robbantásokat hajtottak végre.

A környéket lezárta a rendőrség, a tűzszerészek is a helyszínre érkeztek.  A téren elhaladó egyik villamost is le kellett állítani, és leszállították róla az utasokat.

Egy szemtanú szerint a férfi egy nőt és a gyerekét megpróbálta túszul ejteni, mielőtt meglőtték a lábán.   Egy videón látható, ahogy a földön fekvő, sérült férfihoz odaküldik a bombák hatástalanítására használt robotot.

Clerfayt szerint az elfogott férfi a brüsszeli támadásokhoz köthető, most kihallgatják majd. A Le Figaro rendőrségi forrásai szerint viszont a mostani rendőri akció nemcsak a brüsszeli támadásokkal, hanem a csütörtök este Párizs közelében elfogott férfival, és az így meghiúsított merénylettervvel is kapcsolatban lehet.

Péntek délután derült ki, hogy tavaly távollétében már elítélte a belga bíróság dzsihádista kapcsolatai miatt azt a férfit, akit csütörtökön kaptak el Párizs közelében, Argenteuil-ben. A 34 éves Reda Kriket a novemberi párizsi merényletek főszervezőjével, Abdelhamid Abaaouddal is kapcsolatban állt. A francia belügyminiszter csütörtök este elmondta: előrehaladott állapotban volt egy újabb robbantásos merénylet előkészítése, ezt meghiúsították.

A belga ügyészség délután bejelentette, hogy összesen három embert vettek őrizetbe pénteken. Forestben egy Tawfik A. nevű férfit, ő is a lábán sérült meg. Saint-Gilles-ben egy Salah A.-t, és a villamosmegállóban a lábán megsebesített férfit.

Rövid időre kiürítettek egy metrómegállót

Nem sokkal később Arts-Loi-nál ki kellett üríteni a metrómegállót, mert egy férfi nem volt hajlandó kinyitni a táskáját az ellenőrzésnél. Később azonban kiderült, hogy nem volt benne robbanószer, ezért újra megnyitották a megállót.