Judit
3 °C
7 °C

Bomba robbant Pakisztánban, legalább 70-en meghaltak

2016.03.27. 17:50

Vasárnap bomba robbant a kelet-pakisztáni Pandzsáb állam fővárosában, Lahorban. A helyi rendőrség egyelőre még vizsgálja, hogy öngyilkos merényletről van-e szó. A robbanásban a legfrissebb, hétfői hivatalos információk szerint több mint a 70-en meghaltak, és több mint 300 ember megsérült. 

A robbanás a Gülsán-e-Ikbál parknál történt, ahol a helyi keresztény közösség húsvéti ünnepséget tartott. A bomba akkor robbant fel, amikor a ünneplők éppen elhagyták a parkot. Az áldozatok és a sérültek többsége nő vagy gyerek, a legfrissebb hírek szerint legalább 29 gyermek halt meg.

Helyi hírek szerint egy motorhoz rögzíthették a bombát, de a tűzszerészek szerint viszont

a 8-10 kilogrammnyi robbanóanyagot a saját testére erősítette egy öngyilkos merénylő

-írta az MTI. A Pakistantoday 200 körüli sérültről írt, akik közül nagyon sok a súlyos sérült, ezért a halálos áldozatok száma is még emelkedhet. A forrásaik szerint a park tömve volt pihenő családokkal, ezért is sikerülhetett ilyen durván a robbantás. A mentők leírása szerint minden elárasztott a vér a helyszínen és a park tele van szétszóródott emberi darabokkal.

A pakisztáni hadsereg is időközben a merénylet színhelyére érkezett és a sebesültek elszállításában segédkezik.  Lahor városának parkjait a hatóságok bezárták, és felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

A merénylet elkövetőjeként a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibánhoz köthető, Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport jelentkezett. A Dzsamat ul-Ahrar egyik szóvivője egy hírügynökségnek azt mondta: "azért követtük el a merényletet, mert a keresztények a mi célpontjaink". A támadás áldozatainak többsége ugyanakkor - amint arra Hajder Asraf rendőrségi szóvivő rámutatott - muszlim vallású volt. "Mindenki ebbe a parkba jár" - mondta a rendőrség tisztségviselője, írja az MTI.

A terrorszervezet egy másik képviselője szerint merényletük "a keresztények és a kormány" ellen egyaránt irányult, a pakisztáni hadsereg ugyanis a kormány utasítására az utóbbi több mint egy évben fokozta a tálibok elleni hadműveleteit.

A Dzsamat ul-Ahrar bejelentette azt is, hogy további támadásokra készülnek, köztük iskolák és egyetemek ellen is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?