Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Muszáj lesz dolgozniuk a menekülteknek Németországban

2016.03.27. 19:49

A német belügy tervei szerint csak azok maradhatnak hosszabb távon Németországban a mostani hullámban befogadásra váró menekültek közül, akik megtanulnak németül és dolgozni is fognak, írja az MTI.

Elköltözniük sem lehet majd, csak majd azoknak, akik már nem szegények, azaz igazolni tudják, hogy egy adott szinten el tudják tartani magukat. Ezzel többek közt a nagyvárosi gettókat és nemzetiségi alapon kialakuló zárványokat előznék meg.   Az EU egyébként nemrég mondta ki, hogy a menekültek röghöz kötése nem megy szembe a menekültügyi szabályokkal. 

A munkájuk nem tömeges közmunka lesz, hanem felajánlanak a munkanélkülieknek egy megfelelő állást. A beilleszkedésre nem törekvő menekülteknek viszont nem engedik a hosszabb távú Németországban való tartózkodást, mondta el a CDU-s Thomas de Maiziere belügyminiszter az ARD-nek. Jelenleg ugyanis három év ottlét után szinte automatikusan jár a letelepedési és munkavállalási lehetőség.  A Welt szerint a koalíciós partner, az SPD is támogatja a menekültek ideiglenes röghöz kötését. 

A teljes integrációs törvénycsomagot egyébként várhatóan még a tavasszal el is fogják fogadni.