Orsolya
10 °C
21 °C

Apadt a menekültáradat az Égei-tengeren

2016.03.28. 18:53
A több mint egy hete életbe lépett európai uniós-török egyezmény hatására jelentősen apadt a menekültáradat az Égei-tengeren: a vasárnap és hétfő reggel közötti időszakban csak 232-en érkeztek Törökországból a görög szigetekre - közölték görög illetékesek.

Velük 1331-re emelkedett azoknak a migránsoknak a száma, akik a múlt hétfő óta keltek át az Égei-tengeren. Összehasonlításul, februárban naponta 2100 ember kelt át Törökországból Görögországba, írja az MTI.

Hivatalos adatok szerint hétfő délelőtt egész Görögországban összesen 50146 migránst és menekültet tartottak számon a hatóságok, a görög-macedón határon található hevenyészett idomeni táborban mintegy 11400 tartózkodott.

Ez utóbbi helyen hangosbemondókat állítanak fel, hogy eloszlassák a migránsok körében keringő téves információkat - jelentették be a görög hatóságok hétfőn.

Vasárnap az a hír kapott szárnyra a migránsok körében, hogy megnyitják a macedón határt, ezért több százan álltak sorban a kapunál. A hamis információt követő csalódottságon és felháborodáson a rendőrök néhány migráns segítségével lettek úrrá.

Jorgosz Kiricisz, a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője a News247 internetes híroldalon elítélte "a felelőtlen pletykákat". "Megpróbálunk mindent megtenni azért, hogy saját nyelvükön, közvetítők nélkül érjük el a menekülteket és a migránsokat" - hangsúlyozta Kiricisz a tolmácsok növekvő számára és az új hangosbemondókra utalva.

Eközben több tucatnyian tiltakoztak a Leszbosz szigetén található moriai regisztrációs központban mozgásszabadságuk korlátozása ellen hétfőn, Heather Higginbottomnak, az Egyesült Államok szervezésért és erőforrásokért felelős helyettes külügyi államtitkárának látogatása előtt. A kerítések mögött maguknak emberi jogokat követelő, kiáltozó migránsokra számos rendőr vigyázott.

Az Európai Unió és Ankara között március 20-án életbe lépett egyezmény értelmében a Törökországból a görög szigetekre érkező összes migránst a moriai regisztrációs táborban helyezik el, amelyet sorsuk tisztázásáig nem hagyhatnak el.