Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Lövések a washingtoni Capitoliumban

2016.03.28. 21:02

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, miután egyes hírek szerint lövések dördültek az épületegyüttes látogatóközpontjában. A Twitteren megjelent posztok szerint egy lehetséges veszélyhelyzet miatt került sor az óvintézkedésre.

Az épületben dolgozóknak körbeküldött riasztás szerint a helyi idő szerint 13:47-kor életbe lépő lezárás alatt senkit nem engednek be vagy ki a komplexumból. Az épületeken belül szabad közlekedni, de két épület között már inkább a föld alatti járatokat ajánlják a biztonságiak, illetve ha valaki az épületeken kívül rekedt, arra kérik, keressen fedezéket.

A folyamatosan érkező jelentések szerint a Capitolium után a Fehér Házat is lezárták, a környéket ellepték a rendőrök, a Capitolium felé mentők száguldottak szirénázva.

Alig negyed órával azután, hogy a hír terjedni kellett, hivatalosan is megerősítették: a lövöldözőt elfogták. Az első hírek szerint az esetben egy rendőr sérült meg, egyes források szerint könnyebben. A CNN szerint nem a Capitolium őrségéből sérült meg valaki, hanem egy látogatót sebesített meg egy szilánk, a sérülés szerintük sem súlyos.

A Capitolium látogatóközpontját amúgy egy 1998-as, két halálos áldozattal járó lövöldözés után hozták létre,

pont azzal a céllal, hogy a látogatók a belépéskor legalább egyszer átessenek egy biztonsági ellenőrzésen, mielőtt szabad bejárást kapnak az amerikai törvényhozás egyik legfontosabb épületébe.

A hírek szerint a lövöldözőt ugyan elfogták, de a biztonsági szolgálat továbbra is fenntartja a lezárást, a közösségi médián keresztül kérnek mindenkit, hogy maradjon nyugton továbbra is.

AZ NBC munkatársai szerint a repülőtéri biztonsági ellenőrzéshez hasonló látogatóközpontban hosszú sorok szoktak kialakulni a fémdetektoros kapuk előtt. A lövöldöző az egyik kapunál lőtt rá a biztonsági őrre, aki visszalőtt - egyes hírek szerint a lövöldöző megsérült és kórházba is szállították.

A közösségi médián próbálja nyugtatni a környéken élőket a rendőrség is. A Twitterre kitett üzenet alapján elszigetelt esetről volt szó, a lakosságra nem leselkedik veszély.

Nagyjából háromnegyed órával azután, hogy bejelentették a Fehér Ház lezárását, fel is oldották azt (a Capitolium továbbra is le van zárva, bár "aktív lövöldözőt" már nem keres a rendőrség). Közben érkeznek az első videók az eset utáni pillanatokról:

A Reuters szerint a lövöldözés alig pár órával egy olyan gyakorlat után történt, amikor a biztonságiak pont egy lövöldöző ártalmatlanítását szimulálták. Ez az együttállás további zavart keltett, de végül nem okozott problémát.