Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Moszkvában tárgyalt a CIA igazgatója

2016.03.28. 20:39

Moszkvában tárgyalt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Ezt hétfőn jelentették be az orosz fővárosban, de maga a látogató még március elején történt, és az Oroszország és az Egyesült Államok közötti bizalom kérdése állt a középpontjában – írja az MTI.

John Brennan igazgató látogatásáról Oleg Sziromolotov, az orosz külügyminisztérium terrorelhárítási ügyekben illetékes helyettes vezetője számolt be. Mint mondta, Brennan az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatban (FSZB) dolgozó partnereivel folytatott megbeszélést és "valahol máshol" is járt, de az nem a külügyminisztérium volt. Azt viszont hangsúlyozta, hogy nincs összefüggés az amerikai kémfőnök moszkvai látogatása és a Putyin által hivatalosan március 14-én elrendelt szíriai részleges orosz csapatkivonás között. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője is közölte, hogy Brennan a moszkvai látogatása során nem lépett kapcsoltba a Kremllel.

Közeledő nagyhatalmak

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a moszkvai amerikai követség sajtótitkárára, William Stevensre hivatkozva arról számolt be, hogy Brennan leszögezte: Washington a politikai átmenet szempontjából szükségesnek tartja Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalomból való távozását. Brennan annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy Moszkva és Damaszkusz tartsa magát a szíriai tűzszünettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeikhez.

Az orosz média által megszólaltatott szakértők eltérően értékelték a látogatás tényét. Volt, aki szerint az az orosz és az amerikai hírszerzés viszonyának javulásáról tanúskodik. Más úgy gondolja, hogy a látogatásnak nem kell túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani, mert Brennan és tárgyalópartnerei alapvetően technikai részletekre összpontosítottak. 

John Kerry amerikai külügyminiszter a múlt héten járt Moszkvában, ahol bejelentette, hogy az Egyesült Államok és Oroszország Szíria ügyében a konfrontációról áttért a párbeszédre. Kerry egyebek között a közösen megoldott problémák komolyságára hivatkozva elmondta, meg kell vizsgálni, hogy újjá lehet-e építeni a Washington és Moszkva közötti kapcsolatokat.