Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Nem engedik, hogy a belga szélsőjobb iszlámellenes tüntetést tartson

2016.03.31. 06:48

Visszavonták a belga hatóságok a brüsszeli terrorcselekményekre válaszul szombatra tervezett és egy szélsőjobboldali csoport által népszerűsített felvonulás megrendezésére vonatkozó engedélyüket, mivel attól tartanak, hogy a demonstráció kockázatot jelenthet a közbiztonságra - közölte szerdán késő este a belga fővárosi régió önkormányzata. A következő hét végére tervezett további tiltakozó megmozdulásokra sem adtak engedélyt.

A szombati felvonulást a "Generation Identitaire" nevű, francia szélsőjobboldali csoport hirdette meg. Internetes oldalakon a "Hadd dobjuk ki az iszlamistákat!" szlogent használva terjesztették a rendezvény hírét, és hozzátették, hogy "a gyertyák és gyászfelvonulások ideje lejárt".

A demonstráció helyszíneként a brüsszeli iszlamisták fellegvárának számító Molenbeek negyedet jelölték meg. A tavaly novemberi, 130 halálos áldozattal járó párizsi merényletek egyik kitervelőjét, Salah Abdeslamot ebben a negyedben fogta el a belga rendőrség mindössze néhány nappal a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően.

Előző hét végén mintegy négyszáz, fekete ruhát viselő szélsőjobboldali zavarta meg a terrorcselekmények áldozataira emlékező békés felvonulást a belga főváros központjában. A kivezényelt rendőrök vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására. A rendzavarást Charles Michel belga kormányfő is elítélte.

A két helyszínen - a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállóban - végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.