Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kutatóegyetemből lett az IS bombagyára

2016.04.01. 23:38

Egy jól felszerelt moszuli egyetemi laboratóriumot használt az elmúlt egy évben az Iszlám Állam. Itt rakták össze a bombáikat, és itt oktatták a katonáikat arra, hogy hogyan kell bombákat készíteni - írja a Wall Street Journal amerikai és iraki katonai és az egyetem működését ismerő forrásokra hivatkozva.

Hatem Magsosi, egy iraki fegyverszakértő azt mondta, hogy a moszuli egyetem laborjai nagy segítséget jelentettek az Iszlám Államnak ahhoz, hogy Irakban hatékonyabb bombatámadásokat hajtsanak végre, és hogy a Közel-Keletről hazatérő IS-tagok önmagukban is könnyebben el tudjanak boldogulni egy bomba összerakásával.

"A moszuli egyetem az Iszlám Állam legjobb kutatóközpontja. A kiképzés Rakkában kezdődik, aztán pedig a moszuli egyetemen folytatódik" - mondta Magsosi. A cikkből kiderül, hogy amikor az Iszlám Állam 2014 nyarán elfoglalta Irak második legnagyobb városát, Moszult, az egyetem elfoglalása számított az egyik legnagyobb zsákmánynak. 2015 márciusára az IS több tucatnyi tudósa és mérnöke létrehozott egy kutatóközpontot az egyetemen, ahol többek között bombák fejlesztésébe kezdtek, és külön csoport foglalkozott öngyilkos merénylők számára kialakított bombák fejlesztésével.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a párizsi és a brüsszeli merényletek elkövetői tanultak-e a moszuli egyetemen, amikor a Iszlám Állam területén tartózkodtak. Vannak arra utaló jelek, hogy az egyik brüsszeli merénylő, Najim Laachroui olyan triaceton-triperoxid alapú bombát készített, amilyet a moszuli egyetemen is gyakran hoznak létre.

Azt nem lehet tudni, hogy jelenleg is zaklik-e a munka az egyetemen. Az amerikai hadsereg vezette katonai koalíció március közepén bombázta legutoljára az egyetemet, de többször is támadták a kampuszt.