Légicsapás végzett az an-Nuszra Front szóvivőjével

2016.04.04. 00:03

Légicsapás végzett vasárnap Abu Firásszal, az an-Nuszra Front szélsőséges szervezet szóvivőjével. Az akcióra az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban került sor - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet. A szíriai konfliktust nyomon követő, kiterjedt informátori hálózattal rendelkező OSDH szerint az orosz vagy szíriai légicsapásban Firász fia, valamint az an-Nuszra és a Dzsund al-Aksza nevű iszlamista csoport 20 fegyverese is meghalt.

A megölt szélsőségesek között külföldiek, az OSDH információi szerint üzbég állampolgárok is voltak. Firász az an-Nuszra alapító tagjainak egyike, emellett a szervezet súra tanácsának, politikai döntéshozatali testületének a magas rangú tisztviselője volt. A férfi az 1980-as években Afganisztánban harcolt, és Oszama bin Ládennel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat alapítójával is együttműködött.

Firásznak sok követője volt az iszlamista szervezeten belül, a szóvivő több, a kormányzás és a vallási jogtudománnyal kapcsolatos tanítását is közzétette az an-Nuszra. Becenevét, "a szíriait" feltételezhetően azért kapta, mert a Damaszkusz közelében lévő Madája településről származott.

Szíriában február végén lépett hatályba az orosz-amerikai megállapodáson alapuló fegyvernyugvás. A szórványos harcokat leszámítva a tűzszünetet mindeddig összességében betartották a benne résztvevő felek. Az ENSZ által terrorszervezetként nyilvántartott csoportokra, így az an-Nuszrára és az Iszlám Államra nem vonatkozik a fegyverszünet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport