Megérkeztek a visszaküldött menekültek Törökországba

000 9B9GZ
2016.04.04. 11:33

Megérkezett hétfő reggel Törökországból az észak-németországi Hannoverbe a szíriai menekültek első, 24 fős csoportja, amely az Európai Unió és Törökország közötti márciusi megállapodás keretében legálisan utazhatott be Németországba – írta az MTI.

A menekültek egy menetrend szerinti repülővel érkeztek Isztambulból. Hétfő dél körül várható egy másik, 18 fős csoport érkezése is a német városba. A szíriaiakat autóbusszal egy friedlandi befogadótáborba viszik.

Az összesen 42 fős csoport az első azok közül, akik az EU és Törökország közötti megállapodás alapján jöhetnek az EU-ba a Törökországban lévő szíriai menekültek közül – cserébe azokért az Európába jött szíriai szíriaiakért, akiknek kérelmét a menekültügy eljárás végén elutasították.

A kiutasítottak első csoportja hétfőn el is jutott Leszbosz és Híosz szigetéről a törökországi Dikilibe. A három hajón lévő 136 migráns többsége pakisztáni, bangladesi Marokkói és Srí Lanka-i volt – írta a BBC.

Az ő esetükben nincsen szó cseréről, az csupán a visszaküldöttek között kisebbséget alkotó szíriaiakra vonatkozik. A többieket  úgy küldik Törökországba, hogy onnan a török hatóságok is tovább küldik hazájukba. A szíriaiak elvileg az EU finanszírozásban működtetett törökországi menekülttáborok valamelyikében kapnak elhelyezést. A megállapodás 72 ezer ember cseréjéről szól. Görögországban körülbelül 50 ezren rekedtek, mióta a balkáni útvonalat fokozatosan elzárták az érintett országok. 

A beszámolókból azonban hiányzik a szíriaiakra vonatkozó adat, így azt nem tudni, mennyi szíriait vittek vissza Törökországba. Elvileg épp annyit, mint amennyi szíriait a török menekülttáborokból az EU befogad, de meglepő módon ez a szám már az első beszámolóknál hiányzik.

Görögországba idén 150 ezer ember jött Törökországon keresztül – kétharmaduk még tovább tudott menni Nyugat-Európa felé. Tavaly Görögországon át Törökország felől 853 ezer ember érkezett.

Az Amnesty International szerint Törökország erőszakkal küld vissza Szíriából menekülőket, Ankara a vádat visszautasította. A Save the Children szerint az EU-török megállapodás embertelen, nem szabadna rendszerszerűen senkit sem visszaküldeni az EU-ból Törökországba.

(Borítókép: A kiutasítottak első csoportja  megérkezett a törökországi Dilikibe Leszbosz és Híosz szigetéről 2016. április 4-én. Fotó: AFP / Ozan Kose)

Ön mit gondol?

Az alábbi pár kérdés megválaszolásával a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék és az Index közös kutatását segíti. Kutatásszervező: Janky Béla, ha kérdése van, itt tudja az illetékeseket elérni.

? Egyetért-e ön azzal, hogy az Európai Unió a határára érkező menedékkérőket befogadja?
Kérjük, válasszon egyet a lehetőségek közül!
? Egyetért-e ön azzal a javaslattal, hogy Magyarország az Európai Unión belüli szolidaritás keretében háborús övezetekből érkező, az Unióban menedéket kapott migránsokat fogadjon be?
Kérjük, válasszon egyet a lehetőségek közül!
? Ön melyik évben született?
Kérjük, adja meg a születési évét!
? Neme:
Kérjük, adja meg a nemét!
? Az emberek, amikor politikáról beszélnek, sokszor használják a következő kifejezéseket: "Baloldal” illetve „jobboldal”. Saját politikai beállítottságát tekintve hova helyezné magát, ha az 1-es jelenti a baloldalt, és a 10-es a jobboldalt?
Kérjük, válasszon egyet a lehetőségek közül!
Kérjük, válaszoljon meg minden kérdést!