Vencel
13 °C
23 °C

Obama fellépne az offshore-ozás ellen

2016.04.05. 21:29

Globális problémának mondta az adóelkerülést Barack Obama kedden, és egyúttal nemzetközi összefogást sürgetett. Az elnök szerint bár az offshore-adórendszerek nem törvényellenesek, mégis gondot jelentenek világszerte, mert kihasználják az egyes országokban - így az Egyesült Államokban is - meglévő szabályozási hiányosságokat, kiskapukat.

Ez volt az első alkalom, hogy Obama reagált a Panamából indult és jószerével az egész világot megrázó botrányra.

Alattomos módszer

Az elnök alattomosnak nevezte az offshore-pénzkihelyezéssel történő adóelkerülést, és emlékeztetett arra, hogy ez a kérdés számtalanszor felmerült a G7-es és a G20-as országcsoport csúcstalálkozóin is. Úgy vélte, hogy bizonyos előrehaladás tapasztalható is a különböző országok pénzügyi igazgatásának nemzetközi összehangolásában, együttműködésében.

"Az egyik legnagyobb gondunk éppen az, hogy ezeknek a pénzügyi műveleteknek jó része törvényes" - fogalmazott Obama, s hangot adott azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokban is be kell zárni azokat a jogi kiskapukat, amelyek lehetővé teszik az "adóoptimalizáló" cégeknek az offshore ügyleteket. "Nem szabadna megengednünk, hogy az adó elkerülése jogszerű lehessen" - fogalmazott.

Az elnök ugyanakkor üdvözölte Jack Lew pénzügyminiszter hétfői döntését, miszerint új szabályzókat léptetnek életbe, hogy gátat szabjanak a nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának. Ennek következtében ugyanis az államkincstár - a Fehér Ház becslései szerint - évente mintegy tízmilliárd dollártól esik el.

"Egyedül a kongresszus biztosíthatja, hogy valamennyi törvényi hiányosságot felszámoljunk" - mutatott rá az amerikai elnök.