Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

15 napra leáll a menekültek visszaküldése Törökországba

2016.04.06. 21:13

Az európai ügyekért felelős görög miniszter, Nikosz Kszidakisz szerdán közölte, hogy legalább 15 napig szünetelni fog a menekültek visszaküldése Törökországba, mert mióta hétfőn elkezdődött a visszatoloncolás a törökök és az EU közötti, március 18-i megállapodás alapján, megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma, és azokat a görög hatóságoknak fel kell dolgoznia, írja az MTI.

A 15 napos szünet alatt megpróbálják gyorsított eljárásban kezelni az eddig beérkezett kérelmeket. Kszidakisz szerint ennyi idő alatt 400-500 kérelemmel bírnak el. Azt nem zárták ki, hogy megszervezzék a szünet ideje alatt is olyan menekültek visszaszállítását, akik nem adtak be menedékkérelmet.

A görög miniszter felidézte, hogy Brüsszel segítséget ígért Görögországnak elsősorban menekültjogi szakértők terén, de szerinte eddig csak néhány tucatnyi jogász érkezett. "Ez az eljárás gyengesége. A rendőröket sokkal egyszerűbb áttelepíteni, mint a tolmácsokat és a menekültjogi szakértőket" - mondta Kszidakisz.

Túlzás volt azt mondani, hogy néhány napon belül minden elkezdődhet, egyenesen őrültség volt. Többször is jeleztük Brüsszelnek, hogy ezt tudjuk

- jegyezte meg.

Hétfőn Leszbosz és Híosz szigetekről 202 migránst szállítottak vissza a török Dikili kikötőjébe. Közülük senki nem nyújtott be menedékkérelmet, közölték a görög hatóságok. Utána viszont az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azt állította, hogy ebből a csoportból 13 embert mégiscsak jogtalanul küldtek vissza, mert ők igenis jelezték a szándékukat menedékkérelem benyújtására, ha hivatalosan nem is adták be a dokumentumot. A görög hatóságok ezt tagadták.