Vencel
13 °C
23 °C

Mégse mond le az izlandi miniszterelnök

2016-04-05T194139Z 1367597026 GF10000372464 RTRMADP 3 PANAMA-TAX
2016.04.06. 10:57 Módosítva: 2016.04.06. 11:03

A korábbi hírekkel szemben csak ideiglenesen félreáll, de végérvényesen nem mond le posztjáról az izlandi miniszterelnök, aki a panamai offshore cégek körüli botrány egyik érintettje - írja az MTI.

Sigmundur David Gunnlaugsson a hivatala által kedd este kiadott sajtóközlemény szerint "nem mondott le, és továbbra is a Haladó Párt elnöke akar maradni". A dokumentum szerint Gunnlaugsson csak javasolta, hogy helyettese, Sigurdur Ingi Jóhannsson vegye át ideiglenesen a kormányfői posztot.

A Haladó Párt korábbi értesülések szerint kedden azt közölte, hogy az izlandi kormányfő felajánlotta lemondását, miután kiderült, hogy ő és felesége a panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. Gunnlaugsson azzal védekezik, hogy nem követett el adócsalást.

Az izlandi miniszterelnök a botrány kirobbanása óta megjárta a világsajtót azzal is, hogy kivonult egy interjúról, ahol a botrányra kérdeztek rá, de aztán hétfőn este kijelentette, hogy nem mond le. A kormány jó eredményeivel próbált érvelni, illetve azt állította, semmilyen törvényt nem sértett meg az ügyleteivel, és feleségének sem lett haszna a panamai vállalkozásból.

Kedden délután aztán kiderült, hogy távozik az MSZP-ből Boldvai László egykori pénztárnok, aki a felesége nevén levő cég miatt keveredett az offshore-botrányba, ő az első magyar, aki belebukott ebbe. Az Index úgy tudja, Boldvai elismerte Tóbiás József pártelnöknek, hogy igaz a nyilvánosságra került információ a cégről, és felfüggeszti a párttagságát. Az MSZP-t kellemtelenül érintette a mostani botrány, a pártelnök ugyanis épp nemrég fontos megbízást adott Boldvainak a párt gazdálkodásával kapcsolatban.