Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Svédország terrorizmussal vádol egy 20 éves fiatalt

2016.04.07. 13:13 Módosítva: 2016.04.07. 13:16
A saját szülei jelezték a svéd titkosszolgálatoknál, hogy fiúk Törökországba akar utazni. Amiatt kezdtek el aggódni, hogy szélsőséges nézeteket kezdett hangoztatni és egyre többet beszélt az Iszlám Államról. Attól tartottak, hogy öngyilkos merényletet hajt végre. A hatóságok bombakészítésre alkalmas eszközöket és vegyi anyagokat foglaltak le a lakásán.

Terrorizmus és a svéd állam veszélyeztetésére tett előkészület miatt emelt vádat a svédországi nyomozóügyészség egy húsz éves fiú ellen. A lakásán bombagyártásra alkalmas eszközöket és vegyi anyagokat foglaltak le. Korábban már többször előállították a svéd és a török hatóságok is. A gyanú szerint az Iszlám Államhoz akart csatlakozni, írja a DN.se.

„A hivatal meggyőződött róla, hogy a lakásán tárolt és előállított bombagyártáshoz szükséges vegyi anyagokat. Mindezt azzal a céllal tette a 20 éves vádlott, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre Svédország területén” – mondta el a svéd ügyészi hivatal vezetője, Ewamari Häggkvist a csütörtöki vádemeléskor.

A hatóság azt is közölte, hogy a vádlottról azt feltételezik, Szíriába akart utazni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozzon. A férfit már korábban is előállították, tavaly júniusban a török hatóságok küldték vissza Svédországba. A férfi tagadja az ellene felhozott vádakat.

A saját szülei jelentették a titkosszolgálatoknak

„Attól féltünk, hogy megöli magát azért, hogy a paradicsomba jusson” – mondta el édesapja az ügyészségen tett vallomásában. Édesanyja szerint a fiúkon már rég óta érezték, hogy „rossz útra tévedt.” Arról számoltak be, hogy egyre radikálisabb nézeteket vallott és sokat beszélt arról, hogy „Isten nevében akar meghalni”, írja a GP.se.

A család attól tartott, hogy Svédországban követ el bűncselekményt. Az apa szerint az internetről bombarecepteket töltött le. Egyszer a fia pedig azt mondta neki: „fel akarom robbantani magamat és azokat, akik a Daes ellen vannak.” (A Daes az Iszlám Állam egyik neve, a terrorszervezet hivatalosan ezt használja.)

A szülők vallomását megerősítették az ügyészségi nyomozás által feltárt adatok is a fiú telefonján és a levelezésében. Többször keresett az interneten bombarecepteket, annak is utánanézett, hogy miként csatlakozhatna az Iszlám Állam dzsihadistáihoz, és több törölt sms-t állítottak helyre a telefonján, melyek terrorizmussal összekapcsolható tevékenységre utalnak.

Tavaly júniusban úgy utazott el Törökországba, hogy a családját erről nem tájékoztatta. A szülők a rendőrségen jelezték, hogy nem tudják elérni és több napja nem hallottak róla, ekkor találták meg. Egy Indexnek korábban nyilatkozó, francia titkosszolga elmondta, a leggyakrabban az érintettek családja jelenti be, ha a gyermekük terroristákhoz csatlakozik