Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Hosszabb szoknya viselésére szólította fel diáklányait egy középiskola

2016.04.11. 21:38

Egy új-zélandi középiskola mintegy negyven tanulóját hívatta be az intézmény igazgatóhelyettese, hogy hosszabb szoknyák viselésére szólítsa fel őket, írja a Guardian. A lányoktól azt kérték, hogy a szoknyájuk legalább a térdükig érjen.

Cherith Telford igazgatóhelyettes a döntést azzal magyarázta, hogy a túlságosan rövid szoknyák elvonják a férfinemű diáktársaik és tanáraik figyelmét. Azt mondta, a lányaik számára szeretnének biztonságos munkakörnyezetet biztosítani, a fiútanulóikat pedig szeretnék megóvni a zavaró körülményektől.

Az iskola lépése ellen diákok, szülők, feministák és egyetemi oktatók együtt szólaltak fel. Deborah Russell például, aki Új-Zéland egyik legjobb hírű egyetemén, a Massey Universityn tart órákat, így reagált az esetre:

Elképesztően mérges vagyok. Ez a döntés azt az üzenetet közvetíti a lányok felé, hogy ők a felelősek a fiúk szexuális viselkedéséért, és egyúttal azt a hibás üzenetet közvetíti a fiúk felé, hogy a szexuális viselkedésük kontrollálhatatlan.

A szexuális bűncselekmények megelőzéséért küzdő Rape Crisis vezetője, Debbi Tohill szerint az eset remek példája annak, hogy mennyire gyakori és hétköznapi még mindig az áldozathibáztatás.

Az iskola igazgatóját még nem sikerült elérni, így az ő álláspontja egyelőre nem ismert.