Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Tavaly 5835 kiskorú menekült tűnt el Németországban

2016.04.11. 18:17
A német szövetségi belügyminisztérium a parlament (Bundestag) megkeresésére adott válaszában azt írta, hogy 2015-ben 8006 kiskorú menekült tűnt el, és közülük 2171 került elő. Így jelenleg 5835 felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekültet tartanak nyilván eltűntként, köztük 555 gyereket. Többségük Afganisztánból, Szíriából, Eritreából, Marokkóból és Algériából érkezett.

Az ellenzéki Zöldek szerint "szomorú, hogy a kormány nincs riadókészültségben" annak láttán, hogy csaknem hatezer kiskorú hollétéről nem tudni semmit, írja az MTI. Ez a hozzáállás a védelemre szoruló emberek legsérülékenyebb csoportjához újabb példája annak a "hidegszívűségnek", amellyel a kormány nemrégiben korlátozta a családegyesítési jogot - mondta Luise Amstberg, a Zöldek frakciójának menekültügyi szóvivője. Hozzátette: aggasztó, hogy a kormány nem veszi komolyan a prostitúcióra kényszerítés és a kizsákmányolás egyéb formáinak veszélyét, amely az eltűnt kiskorúakat fenyegeti.

GettyImages-491091614
Fotó: Alexander Koerner / Europress / Getty

Az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) januárban megjelent becslései szerint több mint tízezer, kísérő nélkül útra kelt kiskorú menekült tűnt el Európában az utóbbi másfél-két évben, minden második Olaszországban. Az Europol szerint valószínűleg nem mindegyikük került bűnözők markába, biztosan vannak olyanok is, akik megtalálták családjukat.

A német szövetségi belügyminisztérium szerint az eltűnt felnőtt kísérő nélküli menekültek tényeleges száma jelentősen alacsonyabb lehet, mint a róluk készülő statisztikában szereplő szám. Ennek az az oka, hogy a gyámügyi intézményrendszer gondozza őket, és ezeknek az intézményeknek jogszabályi kötelezettségük bejelentést tenni, amikor eltűnik valamely gondozottjuk, a menekültekkel szerzett tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorúak hosszabb távon rendszerint nem a gondozásukra hivatott intézményeknél keresnek védelmet, hanem Németországban vagy Európában máshol élő rokonaikhoz igyekeznek, és amikor megérkeznek, senki nem tesz bejelentést arról, hogy az elveszettként számon tartott kiskorú megkerült - fejtette ki Johannes Dimroth, a tárca szóvivője hétfőn Berlinben.

Verena Herb, a család-, idős-, nő- és ifjúságügyi minisztérium szóvivője hozzátette: előfordul, hogy egy-egy kiskorút 4-5 intézményben is regisztrálnak, majd bejelentenek eltűntként, ami a jellemzően 14 és 17 éves kor közötti felnőtt kísérő nélkül érkező menekültek vándorlásából adódik. 

Így amikor a bajor-osztrák határon belépésre jelentkeznek, először a tartomány valamely speciális befogadóállomására szállítják őket, ahol csak egyedül érkezett kiskorúakkal foglalkoznak. Ott regisztrálják és elhelyezik őket, és amikor egy ilyen kiskorú elhagyja az intézményt, hogy továbbutazzon például az ország másik sarkában, Hamburgban, vagy éppen Svédországban élő rokonaihoz, akkor az intézmény bejelenti eltűnését, és ez a folyamat mindig megismétlődik, amikor a következő vasútállomáson az egyedül utazó kiskorút ismét feltartóztatja a rendőrség és elszállítja egy kiskorúak ellátására szakosodott intézménybe - mondta Verena Herb a kormányszóvivői tájékoztatón.