Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Kiadták Brüsszelnek Abdeslam útlevélhamisítóját

2016.04.11. 15:44

Kiadták Belgiumnak az Olaszországban elfogott Djamal Eddine Ouali algériai állampolgárt, aki a brüsszeli hatóságok szerint a Párizsban és Brüsszelben elkövetett terrorista támadások résztvevőinek hamis útleveleit készítette el, többek között Salah Abdeslamnak is - közölte az olasz sajtóra hivatkozva az MTI.

A 40 éves férfit - akit március végén vettek őrizetbe - a dél-olaszországi Salerno közeli Fuorni börtönéből Belgiumba szállítják kiemelt biztonsági intézkedések közepette. A férfit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberben Párizsban, majd márciusban Brüsszelben elkövetett támadások elkövetőinek ő hamisított útleveleket többek között a március 18-án elfogott Salah Abdeslam és Najim Laachraoui számára, aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren március 22-én történt öngyilkos robbantásokban halt meg.

Djamal Eddine Ouali január 6-án érkezett meg Olaszországba a Brenner-hágó osztrák-olasz határon keresztül. Várandós feleségével a Salerno melletti Bellizziben telepedett le és tartózkodási engedélyt kért a helyi hatóságoktól. Az olasz ellenőrzések során derült ki, hogy nemzetközi körözés alatt álló személyről van szó. A férfi az őt kihallgató olasz hatóságoknak tagadta, hogy terrorista lenne és nemet mondott a Belgiumba való kiadatására. Olasz ügyvédje szerint, Djamal Eddine Ouali legfeljebb dokumentum-hamisítással vádolható.