Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Az ISIS propagandamagazinja mindent megírt a párizsi és brüsszeli merénylőkről

2016.04.13. 19:33 Módosítva: 2016.04.13. 20:34

A Bakraoui fivéreket nevezte meg a párizsi és brüsszeli merényletek szervezőiként, és Najim Laachraouit a pokolgépek készítőjeként az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet az angol nyelven havonta megjelenő propagandamagazinjában.

A 27 éves Khalid és a 29 éves Ibrahim el-Bakraoui csinált mindent. Az el-Bakraoui testvérpár lőfegyvereket és robbanószereket szerzett be, lakásokat, úgynevezett menedékházakat béreltek, és megtervezték a merényleteket - írja a szélsőséges magazin, a Dabiq.

Khalid el-Bakraoui a brüsszeli metró Maelbeek nevű állomásán robbantotta fel magát, Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui a belga főváros Zaventem repülőterén hajtották végre öngyilkos merényleteiket március 22-én.

A Dabiq szerint az el-Bakraoui testvérek a fegyházban töltött idejük alatt tették magukévá az Iszlám Állam ügyét. A belga ügyészég korábbi tájékoztatása szerint a terroristák autólopás és bankrablás miatt voltak börtönben.  

Őrizetbe vételek Németországban

Ulmban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet három feltételezett támogatóját kapták el. A 20 és 25 év közötti fiatalembereket azzal gyanúsítják, hogy pénzt juttattak el a dzsihadista szervezetnek. Hosszabb ideje a hatóságok látókörében voltak, a többi között azzal vonták magukra a figyelmet, hogy Koránokat osztogattak járókelőknek. (MTI)

Az Iszlám Állam propagandamagazinja szerint a két európai fővárosban végrehajtott támadásokhoz Najim Laachraoui, a harmadik brüsszeli robbantó készítette a pokolgépeket. A belga és francia hatóságok megtalálták Laachraoui DNS-ét a párizsi merénylők robbanómellényein, gyanújuk szerint pedig köze volt a brüsszeli robbanószerkezetek összeállításához.

A 24 éves, marokkói származású belga állampolgár Laachraoui 2013-ban csatlakozott az IÁ-hoz, és aktívan részt vett a harci cselekményekben egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán. A fiatal férfi ekkor úgy döntött, visszatér Európába, hogy ott hajtson végre támadásokat - írja a Dabiq.

Európába történő visszatérése után egy tapasztaltabb dzsihadista, a 40 éves algériai Mohamed Belkaid segítette - írja a dzsihadista magazin.

Belkaid egy házkutatásnak indult rendőrségi akció során halt meg március 15-én Brüsszel Forest kerületében. Az algériai tüzet nyitott a rendőrökre, ami a hatóságok szerint lehetővé tette két másik gyanúsítottnak, hogy elmeneküljenek.

A Dabiq a merényletek szervezőiről szóló írása mellett felhívást is intéz az olvasóihoz: az Iszlám Állam vérdíjat tűzött ki több prominens mérsékelt muszlim fejére Nyugaton. A listán szerepel Huma Mahmood Abedi, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter munkatársa, Keith Ellison amerikai kongresszusi képviselő, valamin Sayeeda Warsi és Sajid Javid brit konzervatív politikusok.