Előd
9 °C
17 °C

Pofonba szaladt Putyin a krími megahíd építésével

2016.04.13. 23:05

Egy évvel elhalasztotta a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő híd átadási határidejét Oroszország. A gigantikus, 19 kilométer hosszú, kétpályás hidat 2018-ra jelentették be, most azonban 2019-re csúsztatták az átadást, írta a Reuters.

A hír praktikus és szimbolikus okokból is kudarc Putyin számára. A híd igen fontos a Krím félsziget számára: miután Oroszország fegyverrel foglalta el a területet, Ukrajna körben lezárta az összes utat. Így Oroszország a legalapvetőbb cikkeket is tengeri és légi úton kényszerül eljuttatni.

De legalább ilyen fontos, hogy Putyin szimbolikusan is megteremtse a kapcsolatot az elfoglalt terület és országa közt. A megaberuházás bizonyítaná Oroszország erejét és kapacitását.

A beruházást azonban számtalan tényező hátráltatja:

  • A 19 kilométer hosszú hídnak már a megtervezése is mérnöki bravúr. Ez lenne a leghosszabb híd, amelyet Oroszország valaha is épített.
  • A híd két, párhuzamos pályából állna: egyik a személyközlekedésnek, másik pedig a vonatoknak. Ilyen híd ilyen hosszúságban még Európában sem épült.
  • A beruházást bizonytalanná teszik az orosz gazdaság egyre növekvő gondjai.
  • De nem tesz jót neki az sem, hogy a kivitelezéssel Putyin egykori dzsúdópartnerét bízták meg, akinek cége tengeri olajvezetékek lefektetésére szakosodott, és ehhez még hasonlót sem épített.

A híd teljes költségét közel 900 milliárd forintra becsülik.