19-en meghaltak az újabb japán földrengésben

2016.04.15. 19:22 Módosítva: 2016.04.16. 08:22

Szombat reggeli hivatalos bejelentések szerint 19-en veszítették életüket és legalább 1500-an megsebesültek, amikor újabb földmozgások történtek a Kjúsú szigetén, írja az AP.

Egy nappal azt követően, hogy csütörtökön kilenc ember meghalt a sziget Kumamoto városában történt erős földrengés miatt, pénteken újabb, a város közvetlen közeléből érkező erős földmozgásokat jelentettek a helyi hírügynökségek. Több épületben és az úthálózatban is komoly károk keletkeztek, több tízezer háztartásban nincs áram.

A mérések szerint egy, a Richter-skála szerinti 7,1-es, majd egy 7,4-es rengés volt, 7 és 40 kilométeres mélységben, a várostól pár kilométerre. A hatóságok szökőár-figyelmeztetést is kiadtak. A mentést nehezíti, hogy a rengések után heves esőzések csaptak le a szigetre, és emiatt félő, hogy földcsuszamlások is előfordulhatnak. A szigeten lévő repteret lezárták, legkorábban vasárnap oldhatják fel a tilalmat.

A BBC szerint bár Japánt rendszeresen rázzák meg hasonló erejű földrengések, az ennek megfelelően kialakított építési szabályozások és építészeti megoldások miatt jóval kisebb az ilyenkor keletkező kár, mint az olyan országokban, ahol nincsenek ennyire hozzászokva az emberek a jelenséghez. A mostani pusztítás is inkább a falvakat érintette, ahol sok a faépület.

A mostani eset környékén három atomerőmű van, de csak az egyik működik, és a hírek szerint nem okozott problémát a rengés. A másik két erőművet már korábban leállították, időszakos átvizsgálás miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport