Boltzár: Magyarországgal példálóznak a csehek

2016.04.16. 10:30 Módosítva: 2016.04.16. 10:37

Megszavazta péntek délelőtt a cseh parlament a törvényt, amely szerint jövő évtől Csehországban a kétszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok karácsony és újév idején zárva tartanak. A boltbezárást a kormánypárti szociáldemokraták és kereszténydemokraták, illetve az ellenzéki kommunisták támogatták, a szintén kormánypárti IGEN (ANO) és az ellenzéki liberális-konzervatív TOP09 és a polgári konzervatív ODS ellenezte.

A Magyarországon két éve működő és néhány napja a kormány által visszavont vasárnapi zárva tartástól eltérően Csehországban az eredeti törvénytervezet értelmében csak állami és vallási ünnepek idején nem nyitottak volna ki a nagyobb üzletek. De egy kormánypárti képviselő (ANO) módosítójavaslata értelmében a boltokat csupán december 25-én és 26-án, valamint újév napján 14 órától zárnák be.

"A törvény lényegében elveszítette értelmét", panaszkodott a szociáldemokrata koalíciós partner egyik képviselője a cseh sajtóban. Roman Sklenák szerint a törvény által előírt nyitvatartási időpont hasonló ahhoz, amely jelenleg is érvényben van a Cseh Köztársaságban karácsony idején, de a kommunista és más szocdem képviselők is elkeseredettségüknek adtak hangot: "a törvényt a pult mögött dolgozók érdekében terveztük, próbáljon meg valaki annyi pénzért dolgozni, amit a nők a pult mögött kapnak" - nyilatkozta egyikük.

A szélsőjobboldali Hajnal (Úsvit) ellenezte a boltbezárást, szerintük mindenkinek maga kell eldönteni, hol vásároljon, az ODS-ből Bohuslav Sobota pedig Magyarországgal példálózott: "a magyarok is eltörölték a vasárnapi zárvatartást, mivel a kis- és közepes üzletek terén hatalmas hanyatlás és összeomlás következett be a kereskedelemben". A közvélemény-kutatási adatok alapján a cseh lakosság hatvan százaléka ellenezte, hogy törvény szabályozza a boltok nyitvatartási idejét.  • Hírek
  • Csok