Meg akarta mutatni, Németország becsicskul a menekültek miatt, túl jól sikerült

000 9O55M
Az egy dolog, hogy a kurdokat elnyomja, de kicsi a férfiassága, kecskékkel szexel és egyben meleg Recep Tayyip Erdogan török államfő egy német közszolgálati tévén előadott vers szerint. A műsorvezető, aki négyhetes szabadságra vonult, miközben diplomáciai botrány kerekedett az ügyből, direkt azt akarta tesztelni, meddig mehet el a német sajtó, miközben a menekültválság megoldásában Európa az autokrata török vezető kegyeit keresi. Tíz pontban elmagyarázzuk a Böhmermann-botrányt.

Önnek melyik a kedvenc része abból a hírből, hogy

kecskebaszó gyerekpornónézőnek nevezte a török elnököt egy német műsorvezető, akit török kérésre, a német kormány engedélyével felségsértés miatt állíthatnak bíróság elé?

Ha nem tud választani, vegyük sorra az elmúlt hetek eseményeit a német közszolgálati média és a török elnök viharosra forduló liezonjában.

1. Erdogan a német tévében elcsalja a választást, kurdokat bombáz, de EU-tagságra készül

Történetünk egy másik, jóval kevésbé szókimondó videóval indul: az ankarai német nagykövetet a német közszolgálati NDR extra3 műsorának Erdogant gúnyoló dalbetétje miatt berendelték a török külügyminisztériumba. Az, hogy Ankara kiakadt a műsoron, nem volt kérdés, de maga a berendelés török forrásokból és később derült csak ki. A dal amúgy arról szól, hogy Erdogan, a boszporuszi nagyfőnök börtönbe zárja az ellenzéki újságírókat, gatyába rázza a választási eredményeket, ha nem stimmelnek, és szívesebben bombázza a kurdokat, mint az Iszlám Államot – vagyis úgy általában készen áll az EU-tagságra.

Amíg az egyébként tényleg egyre autokratább vezetés felé nyitó vezető dühöngött és a videó eltüntetését követelte, egy másik német műsorvezető úgy döntött, saját kezűleg teszteli, meddig mehet el a német média, amikor Európának (és a német kormánynak) minden korábbinál nagyobb szüksége van a törökök segítségére a menekültáradat megfékezésében.

2. Kecskeszex, gyerekpornó: Böhmermann elmegy a falig

A ZDFneo német közszolgálati tévé műsorvezetője, Jan Böhmermann március végén, a Neo Magazin Royale műsorban olvasta fel Recep Tayyip Erdogan török államfőt durván sértegető versét. Böhmermann az MTI szerint azt mondta, az a szándéka, hogy kitapasztalja, hol vannak a politikai szatíra határai Németországban.

Vagyis kész helyzet elé akarta állítani azt a német kormányt, amelyik a török–EU-s menekültmegállapodás miatt túl sokat hajlandó engedni a törököknek.

A korábbinál jóval durvább versben Böhmermann amellett, hogy a kisebbségek elnyomása vagy a kurdok és keresztények elleni fellépése miatt bírálja Erdogant, arra is kitér, hogy a török elnök szeret kecskét hágni, gyerekpornót nézni, miközben meleg, ráadásul még a pénisze is kicsi, mégis kedveli az orális szexet száz báránnyal minden este. A vers felolvasása előtt, és aközben is hangsúlyozta, hogy (szemben az extra3 dalával) a vers rágalmazás, amit a német törvények büntetnek.

A szkeccs lényege tehát pont az, hogy míg az extra3 dala teljesen rendben volt, Böhmermanné valóban és szándékosan sértő.

NEO MAGAZIN ROYALE mit Jan Böhmermann 31.3.2016 - Schmähkritik (Gedicht an Recep Tayyip Erdoğan) from Jan Franz on Vimeo.

3. Merkel elítéli a gúnyverset

A német kancellár bár először kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, később már elítélte Böhmermann versét, mert a műsorvezető szándékosan megsértette a török államfőt. A kancellár ezt egyébként Ahmet Davutoglu török miniszterelnöknek is jelezte egy más ügyben folytatott telefonbeszélgetésen.

4. A törökök felelősségre vonást követelnek

Múlt héten a török kormány hivatalosan felkérte a német kormányt, hogy hatalmazza fel az igazságszolgáltatást Böhmermann büntetőjogi felelősségre vonására a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján,

külföldi országok intézményeinek és képviselőinek megsértése miatt.

Ilyen „felségsértési” ügyben – a paragrafus a 19. századból származik – csak a sértett fél panasza és a kormány felhatalmazása alapján indítható eljárás, és akár három év börtönt lehet kapni érte a törvény betűje szerint. A törökök hagyományos úton is elégtételt követelnek egyébként: egy ügyvédi iroda segítségével eljárást kezdeményeztek Böhmermann ellen a mainzi ügyészségen.

5. A németek engednek, de a jogszabályt megsemmisítenék

A német kormány felhatalmazta az igazságszolgáltatást a műsorvezető elleni eljárás megkezdésére, egyben kezdeményezte az ezt lehetővé tévő jogszabály megsemmisítését.

Angela Merkel hangsúlyozta: a felhatalmazás nem jelenti azt, hogy a kormány bűnösnek tartaná Böhmermannt, vagy állást foglalna arról, hol húzódik a vélemény, a sajtó és a művészet szabadságának határa. „Nem a kormánynak, hanem az ügyészségeknek és a bíróságoknak kell kimondaniuk az utolsó szót” – mondta a kancellár, aki szerint a büntetőtörvénykönyv 19. századból származó felségsértési paragrafusa „nélkülözhető”, ezért még a jelenlegi törvényhozási ciklusban eltörlik.

6. Széthúz a koalíció, az ellenzék szerint megszűnt a sajtószabadság

Merkel is utalt arra, hogy a koalícióban nem volt egyetértés az ügyben. Mint mondta, a jobbközép uniópártok – a CDU/CSU pártszövetség – és a szociáldemokrata párt (SPD) tengelyt akasztott:

  • A szatírában mindent szabad, de nem minden sértegetés szatíra, arról pedig a bíróságoknak kell határozniuk, hogy hol van a határ a kettő között – emelte ki Volker Kauder, a CDU/CSU Bundestag-beli frakcióvezetője.
  • Az SPD viszont bírálta a döntést. A párt frakcióvezetője az MTI szerint elmondta, hogy az üggyel a CDU-s belügyminiszter és a kancellár, valamint az SPD-s külügyminiszter és az SPD-s igazságügyi miniszter foglalkozott. Nem jutottak egyetértésre, és mivel egyik oldalnak sem volt többsége, a kancellár döntött az ügyben. Az SPD szerint Angela Merkel rossz döntést hozott. Egy modern demokráciában nem járja, hogy szatíráért felségsértési eljárást akasztanak az ember nyakába, és előjogai vannak államfőknek vagy uralkodóknak – nyilatkozott az SPD frakcióvezetője.

Az ellenzéki Baloldal társ-frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht szerint a kancellár döntésével a sajtószabadság megszűnt Németországban.  

7. Újságíró-szövetség: Ideje eltörölni a paragrafust

janbohmermannspigel

A német újságírók szövetségének (DJV) elnöke szerint már csak azért sincs szükség a 103. paragrafus szerinti eljárásra, mert a török államfő hagyományos úton is elégtételt követel. A DJV elnöke szerint helyes, hogy a kancellár eltörölné a paragrafust, mert „a felségsértésnek nincs helye egy demokrácia büntető törvénykönyvében”.

A német sajtóban többen elítélték, ízléstelennek és szexuális tartalma miatt problémásnak nevezték Böhmermann versét, ugyanakkor a komikus elleni eljárást szinte egyöntetűen bírálták. A Der Spiegel például Böhmermannt nyakánál egy török félholddal ábrázoló címlapképpel jelent meg. 

Egyes kommentárok viszont azt írták, Merkel jól döntött. Volt, aki azzal érvelt, hogy akik szerint Merkelnek meg kellett volna védenie a humoristát a felelősségre vonástól, pont úgy gondolkodnak, mint Erdogan. A Frankfurter Allgemeine Zeitung publicistája szerint azért volt helyes döntés jogi útra terelni az ügyet, mert egy jogállamban Böhmermannak nincs félnivalója a törvény előtt, már ha nem vétett ellene.

8. Független a menekültválságtól?

A német kormány álláspontja szerint a Böhmermann-ügy és a menekültválság kezelése független egymástól. A válságkezelésben folytatódik is a közös munka, Steffen Seibert bejelentése szerint a kancellár április 22-én látogatást tesz a törökországi Gaziantepben az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk és az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans társaságában.

A Focus hírmagazin ugyanakkor az ügyben arról írt: ha Merkel „Böhmermann mellett dönt”, azzal veszélybe sodorja a török együttműködésre építő menekültügyi politikáját. A Der Spiegel publicistája pedig úgy vélte:

A Böhmermann-ügy megmutatta, milyen demokratikus árat kell fizetni a határok lezárásáért.

9. Ja: a németek nem értenek egyet Merkellel

A Bild am Sonntag vasárnapi lap által megrendelt felmérés szerint a németek kétharmada nem ért egyet a büntetőeljárás megindításával, és mindössze 22 százalékuk tartja helyesnek Merkel döntését. Hasonló eredményre jutott a YouGov közvélemény-kutató felmérése is, amely szerint a németek kétharmada nem ért egyet azzal, hogy Merkel elítélte a verset, és azzal sem, hogy a ZDF eltávolította honlapjáról a felvételt.

A Der Spiegel szerint a tévé dolgozói egy belső levélben kérték, hogy újra töltsék fel a videót, mint „kordokumentumot”.  A tévé jogászai tanácsára távolította el honlapjáról a műsor felvételét.

10: Böhmermann pedig pihen egy hónapot

A ZDF a hétvégén közölte, hogy Böhmermann négyhetes szabadságra megy, május 12-ig nem lesz látható a képernyőn. A szabadságolást a műsorvezető kérte.

(Borítókép: Erdogan török elnök és Jan Böhemann műsorvezető. Fotó: AFP / DPA / STR / Rolf Vennenbernd)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM