Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bevetették az Iszlám Állam ellen az amerikai B-52-eseket

2016-04-09T130813Z 992672881 TM3EC490P9Z01 RTRMADP 3 MIDEAST-CRI
2016.04.21. 00:42

Először vetette be a B-52 Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázóját az amerikai hadsereg az Iszlám Állam iraki állásai ellen, jelentette be Bagdadban Steve Warren ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője.

A hidegháború egyik legjellegzetesebb nehézbombázójaként ismert B-52-esek egyike precíziós bombákat dobott le az IS egyik lőszerraktárára, a dzsihadisták kezén lévő észak-iraki Moszultól mintegy 60 kilométerre délre.

Warren hangsúlyozta, hogy a korábban Vietnamban és Afganisztánban alkalmazott szőnyegbombázás már a múlté, az Egyesült Államok vezette koalíció többi gépéhez hasonlóan precíziós bombázásra használják a repülő monstrumokat, írja az MTI.

Az amerikai hadsereg április elején telepített át több B-52-es bombázót Katarba, ahol a Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid légitámaszpont 2003 óta áll az amerikaiak rendelkezésére. Az 1991-es Öböl-háború óta először szállt fel amerikai B-52-es a közel-keleti térség valamelyik országából.

Sebesülteket menekítettek ki több városból

Négy ostromgyűrűbe zárt városból menekíthettek ki segélyszervezetek 250-250 sebesült embert Szíriában, írja a BBC. Két várost a felkelők kerítettek be, két másikat pedig a kormányerők, most a két fél közötti megállapodás alapján lehetett kihozni az embereket.

Az egyezség egyik része a felkelők által Idlíb tartományban ostromlott Fuára és Kefrajára vonatkozik. A libanoni határ térségében lévő Zabadani és Madaja városokat a kormányerők vették blokád alá.

Közben szorosabbra fűzte az Iszlám Állam az ostromgyűrűjét Deir-ez-Zór körül, ahol elfoglaltak egy iparterületet a kormányerőktől. Most a reptér felé próbálnak előrenyomulni a dzsihadisták.

Az ENSZ becslései szerint közel félmillió ember él ostromlott településeken Szíriában. További 4,6 millióan vannak azok, akik a harcok miatt nehezen megközelíthető területeken élnek.

Genfben tárgyalnak

Közben nem tudni, mi lesz a Genfben tartott béketárgyalások sorsa. Az ellenzék egy részét tömörítő, Szaúd-Arábia támogatta HNC hétfőn felfüggesztette a genfi béketárgyalásokon a részvételét, a hétvégén kialakult, illetve kedden súlyosbodó harcok elleni tiltakozva. A korábbi tűzszünet hét héten át kitartott, de egyelőre erősen kérdéses, mi lesz a továbbiakban. Ellenzéki aktivisták szerint a kormányzati légicsapásokban negyvenen haltak meg kedden.