Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kína tényleg rakétakísérletet hajtott végre

2016.04.21. 15:03

Kína közvetetten megerősítette csütörtökön, hogy újabb tesztet hajtott végre a legújabb interkontinentális rakétájával – írja az MTI.

A Washington Free Beacon a napokban azt írta, hogy Kína április 12-én ismét tesztelte a Dongfeng-41 (DF-41) kódjelű új, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáját. Nem derült ki az írásból, hogy pontosan mikor történt a kísérlet, de a lap megjegyezte: az előtt volt, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a múlt pénteken felkereste a Dél-kínai-tengeren állomásozó Stennis amerikai repülőgép-hordozót.

A kínai külügyminisztérium nyilván erre az értesülésre reagálva írta a csütörtöki közleményében, hogy semmi kivetnivaló nincs a rutinszerűen végrehajtott kísérletekben kínai területen, és ezek a tesztek nem irányulnak semmilyen ország vagy célpont ellen. A tárca szerint a teszt helyéről szóló médiajelentések merő találgatások.

Kína: Mindenki nyugodjon le

Carter látogatásának a hírügynökségek szimbolikus jelentőséget kölcsönöztek a térségben megnövekedett feszültség miatt. Kína bő egy éve nagy munkálatokba kezdett a vitatott hovatartozású Spratly-szigeteken: kikötőket és kifutópályákat épít. A Spratly-szigeteket viszont Vietnam és a Fülöp-szigetek is magáénak tekinti. Ezt a térséget tartják a dél-ázsiai régió egyik legveszélyesebb válságövezetének.

Hszi Csin-ping kínai elnök felügyelete alatt ambiciózus modernizációs fegyverprogram zajlik Kínában, az ország radarok számára láthatatlan harci gépeket és saját repülőgép-hordozókat is fejleszt. A Dongfeng-41-es több nukleáris robbanófej hordozására képes nagy hatótávolságú hadászati rakéta. A nagy hatótávolság konkrétan azt jelenti, hogy a rakéta Kínából indítva el tudja érni az Egyesült Államokat is.

A fegyverkezést aggodalommal figyelik a Kínával területi vitában álló országok, továbbá Washington is. Peking azonban rendületlenül állítja, hogy nincsenek ellenséges szándékai, a hadsereg korszerűsítése pedig az ország biztonsági igényeit szolgálja.