Béla
8 °C
15 °C

Letartóztattak egy holland újságírónőt, mert a Twitteren sértegette Erdogant

2016.04.24. 15:53

Őrizetbe vette Ebru Umar holland újságírónőt szombat este a török rendőrség a törökországi Kusadasi üdülővárosban található lakásán. A hatóságok szerint Umar a Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt - írja az MTI a BBC Türkce-re hivatkozva.

Az ajtóm előtt a rendőrség, nem vicc.

– írta az újságíró a Twitteren. Később azt írta, hogy kórházba viszik orvosi kivizsgálásra, mielőtt ügyészek elé állítanák. A török származású holland publicista nemrégiben a török államfőt súlyosan becsmérlő cikket is írt.

A rotterdami török főkonzulátus a minap körüzenetében arra kérte Hollandiában élő állampolgárait, hogy jelentsék, ha Erdogant sértő megnyilvánulásokat találnak a közösségi oldalakon. A külképviselet később félreértésnek minősítette az esetet. Umar azt eset kapcsán azt írta, akik támogatják a török konzulátus felhívását, olyan besúgók, mint a nácik, és hogy Erdogan szultán a Török Köztársaság 1923-as megalapításától mostanáig a leginkább megalomán diktátor.

A holland külügyminisztérium, valamint Hollandia ankarai nagykövetsége jelezte, hogy fokozott figyelemmel kísérik az ügy fejleményeit, és folyamatosan kapcsolatban állnak az újságírónővel. Hollandia izmiri tiszteletbeli konzulátusa ügyvédet bocsátott a nő jogi védelmére. A holland politikai pártok és a Holland Újságírók Szövetsége (NVJ) elítélte az Umarral történteket. Az NVJ főtitkára, Thomas Bruning aggodalmat keltőnek nevezte a törökországi sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságra nehezedő nyomást.

Umart várhatóan még vasárnap bíróság elé állítják.

Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, megsokszorozódtak a hasonló letartóztatások. Megfigyelők szerint az ország tekintélyelvű rendszer felé sodródik. Az eltelt több mint másfél évben mintegy 2000 ilyen bírósági eljárás indult Törökországban, sokszor színészek, újságírók, illetve civilek ellen.