Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Morales-válság van Bolíviában

2016.04.25. 06:28

Apasági tesztnek veti alá magát hétfőn Evo Morales bolíviai elnök, írja az MTI a Página Siete című lapra hivatkozva.

DNS-mintát vesznek Morales letartóztatásban lévő egykori barátnőjétől, Gabriela Zapatától és annak tízéves gyermekétől is, aki a nő állítása szerint Moralestől született.

Morales szerint a most 28 éves Zapata, akivel 2005 és 2007 között élt együtt, annak idején azt mondta neki, hogy kisfia a szülés után nem sokkal meghalt. Zapata szerint azonban a gyerek él. A nő tíz napja nyújtott be apasági keresetet az elnök ellen.

Gabriela Zapata, akit pénzmosás és sikkasztás vádjával idén februárban vettek őrizetbe, a CAMC kínai gépipari cég vezetésének tagja. A kínai cég több mint félmilliárd euró (mintegy 155 milliárd forint) értékben kötött szerződéseket a latin-amerikai ország kormányával.

Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal egyik képviselője 2006-ban került hatalomra a szegények és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával. Az ország első indián elnöke házasságon kívül él, már van egy lánya és egy fia két különböző kapcsolatából. Hivatalos alkalmakkor általában nővére kíséretében jelenik meg.

A bolíviai lakosság a februári népszavazáson elutasította azt az alkotmánymódosítást, amelynek nyomán Morales 2019-ben negyedszer is versenybe szállhatott volna az elnöki posztért.