Győzött a jobbközép Szerb Haladó Párt

2016.04.25. 00:35 Módosítva: 2016.04.25. 00:38

Bejelentette győzelmét az előre hozott parlamenti választásokon vasárnap késő este az eddig is kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) - közölte az MTI. Alekszandar Vucsics, a párt elnöke a bejelentéskor a szavazatok 77 százalékos feldolgozottságára hivatkozott. Ez alapján a jobbközép SNS támogatottsága 50,9 százalékos. A második helyen - saját méréseik szerint - a párt eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt áll 11,23 százalékkal.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) 7,39 százalékkal, valamint az ellenzéki balközép Demokrata Párt (DS) 5,44 százalékkal. A többi párt nem lépte át az öt százalékos küszöböt, ugyanakkor 4,7 százaléka van a Borisz Tadics volt államfő vezette hárompárti koalíciónak.

Alekszandar Vucsics kiemelte, hogy a választás állása azt bizonyítja, hogy a lakosság támogatta az eddigi kormány reformjait és az európai integrációt.

Emellett a nemzeti kisebbségi pártok néhány képviselője is biztosan bejutott a törvényhozásba.

Ezekre a pártokra az úgynevezett természetes küszöb alkalmazása érvényes, vagyis annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Az egyetlen magyar párt, ami indult az országos választáson, a Vajdasági Magyar Szövetség volt, ami az eddigi öt képviselői hely megtartását tűzte ki célul.

Erősödött a szélsőjobb

A Szerbiában szélsőjobboldalinak tekintett pártok egyike sem tudott hatalmas támogatottságot szerezni a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon, viszont az előzetes adatok szerint a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Pártnak (SRS), valamint a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciójának együtt 13-14 százalékos a támogatottsága, ami megfigyelők szerint a szélsőjobb erősödését mutatja az országban.  • Hírek
  • Hírek