Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Harminchét éve uralkodik, most is győzött. Ki az?

2016.04.25. 07:49

A szavazatok több mint 98 százalékával választották újra Afrika legrégebben hivatalban lévő államfőjét, Teodoro Obiang egyenlítői-guineai elnököt, írja az MTI.

Az államfői tisztséget csaknem 37 éve betöltő politikus néhány körzetben, például szülőhelyén, Mongomóban a szavazatok száz százalékát szerezte meg.

Teodoro Obiang az Afrikai Nemzetek Kupája serlegével (2015.)
Teodoro Obiang az Afrikai Nemzetek Kupája serlegével (2015.)
Fotó: Stephane De Sakutin / AFP

A választási bizottság elnöke, Clemente Engonga kormányfőhelyettes és igazságügy-miniszter elmondta, hogy a választás

mindenféle bojkott nélkül, hazafias szellemben zajlott, a részvétel jelentős volt.

A most 73 éves Teodoro Obiang Nguema Mbasogo 1979 augusztusában államcsínnyel került hatalomra az egykori spanyol gyarmat Egyenlítői-guineai Köztársaságban, nagybátyját űzte el a hatalomból. Azóta minden választást megnyert, rendre 90 százalék feletti eredménnyel, és megszakítás nélkül áll a kőolajban és földgázban gazdag afrikai ország élén, ahol jogvédő szervezetek szerint semmibe veszik az emberi jogokat.

Az országban nagy a korrupció, az ásványkincsekből származó bevételek egy szűk elithez kerülnek, elsősorban az elnök családjához, azon belül is negyvenkét elismert gyereke közül a legbefolyásosabbhoz, Teodorin Obianghoz, aki Egyenlítői-Guinea második alelnöke.

Noha az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP) a legmagasabb a kontinensen, a népesség több mint háromnegyede a Világbank által meghatározott szegénységi küszöb alatt él, írta nemrég a The Economist. A nyugat-afrikai ország mintegy 800 ezres lakosságának túlnyomó része kevesebb mint napi két dollárból tengődik, és a világ legszegényebbjei közé tartozik az ENSZ szerint.  • Eladnék
  • Hírek