Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Betiltották a burkát egy bulgáriai városban

2016.04.27. 20:28

Betiltották a burkát, vagyis az egész testet borító muszlim női viseletet a 70 ezer lakosú Pazardzsik bulgáriai városban. Ez az első eset, hogy ilyen jellegű tilalmat hoztak az országban, írta az MTI.

Kraszimir Karakacsanov, a kormánykoalícióban részt nem vevő, de a rendelkezést támogató, nacionalista Hazafias Front párt társelnöke - titkosszolgálati értesülésekre is hivatkozva - a tilalmat azzal indokolta, hogy Bulgáriában a burkát nem vallási okokból, hanem pénzért viselik. "Ez a szomszédos Törökország következetes politikájának részét képezi" - tette hozzá.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szintén beszélt arról, hogy

a nők havonta 120 leva (19 200 forint) fizetségért viselnek burkát.

Az Európai Unió legszegényebb államának lakosságát mintegy tíz százalékban a török kisebbséghez tartozók teszik ki, családi gyökereik egészen az Oszmán Birodalom koráig nyúlnak vissza. Ugyanakkor a burkaviselés nem a törökök lakta területen, hanem a Pazardzsik déli részein lévő cigánytelepeken vált nemrégiben elterjedtté.

Pazardzsikban jelenleg 14 muszlim hitszónok ellen folyik eljárás, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet számára toboroztak harcosokat.