Zsolt
2 °C
18 °C

Törökország hétfőig teljesítheti az uniós vízummentesség feltételeit

2016.04.28. 12:44

Törökország hétfőn befejezi az európai uniós vízummentesség megszerzéséhez szükséges 72 kritérium teljesítését - jelentette ki csütörtökön Volkan Bozkir uniós ügyekben illetékes török miniszter. Bozkir reméli, hogy ennek hatására az Európai Bizottság jövő heti jelentésében javasolni fogja a vízummenteség megadását a török állampolgároknak, írja az MTI.

Az EU március 18-án megállapodást kötött Törökországgal arról, hogy visszaküldi oda azokat a migránsokat, akik nem minősülnek menekülteknek. Az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Az egyezmény értelmében minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen hatmilliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a török területen tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.

A török parlamentben folyik a vita az EU-val kötött megállapodás teljesítéséről és az abból fakadó törvények megalkotásáról. Szerda este azonban fel kellett függeszteni a vitát, mert a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői, valamint a kurdpárti ellenzék tagjai a kurd szélsőségesek elleni katonai műveletek miatt összeverekedtek. A plenáris ülést hétfőre halasztották. Várhatóan azonban a képviselők pénteken és szombaton dolgozni fognak a törvénytervezeten.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy szerdán javaslatot tehet a vízummentességre, de ezt egyelőre egyes EU-tagországok ellenzik, szerintük Törökország még a felét sem teljesíti az előírt 72 feltételnek.