Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Dél-Korea bemutatta a Zika-álló olimpiai formaruháját

2016.04.29. 18:42

A riói olimpiáig kevesebb mint száz nap van hátra és a dél-koreai csapat nem kockáztat, ha Zika-vírusról van szó. Az ország sportolói olyan tréningruhában versenyeznek majd, amely távol tartja a szúnyogokat, illetve a megnyitó és záró ceremónián is hosszú szárú nadrágot és blézert fognak viselni, írta a CNN.

Más országok csapatai azonban nem veszik ennyire komolyan a fenyegetettséget. Az atléták ruhái nem lehetnek kifejezetten rovarriasztók, de a sportolók használhatnak erre való spray-ket a versenyszámok előtt. A WHO három hónapja a zika miatt általános globális egészségügyi riadót rendelt el.

A vírus csecsemőknél mikrokefáliát, azaz kisfejűséget okoz és néhány esetben felnőtteknél egy bizonyos izomsorvadást okozó betegséget, Guillain-Barre szindrómát. Az amerikai járványvédelmi központ (US Centers for Disease Control and Prevention) a várandós nőket arra figyelmezteti, hogy ne menjenek olyan területre, ahol erős a zika elterjedtsége. Az olimpia augusztus 5-től 21-ig, a paralimpia szeptember 7-től 18-ig tart majd.