Ez a testvéri szeretet: felváltotta öccsét a fogságban

2016.04.29. 08:23

Fivéréért cserébe engedett el egy kolumbiai politikust a latin-amerikai ország második legnagyobb gerillaszervezete, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) - írja az MTI.

Chocó tartomány egykori kormányzóját, Patrocinio Sánchez Montes de Ocát több mint kétévi raboskodás után április 3-án engedték el. Az 53 éves politikus kórházi ágyán felfedte: szó sincs arról, hogy az ELN békejobbot nyújtott volna Bogotának, ugyanis elengedésének feltétele az volt, hogy bátyja, a szintén politikus Odin átveszi helyét a fogságban.

Az egykori kormányzó elmondta, fogva tartása alatt epehólyag-fertőzést kapott, és emiatt huszonöt kilót fogyott. Szavai szerint azzal, hogy testvére vállalta helyette a fogságot, gyakorlatilag megmentette az életét.

Az ELN-t az 1959-es kubai forradalom hatására alapították radikális katolikus papok. A mozgalomnak jelenleg nagyjából 1500-2000 harcosa van. A marxista-leninista szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorcsoportnak tartja. Tevékenységét jórészt emberrablásból és zsarolásból finanszírozza.  • Tippek
  • Hírek