Bernát, Felícia
EUR 384,03 Ft
USD 362,64 Ft
7 °C
31 °C

Tüntetések a német menekültellenes párt kongresszusán, százakat vettek őrizetbe

2016.04.30. 12:18

Erőszakos demonstráció volt a menekült- és iszlámellenes Alternatíva Németországért párt (AfD) stuttgarti konferenciája előtt, a hatóságok négyszáz szélsőbaloldali tüntetőt őrizetbe vettek a rendbontás miatt.

A demonstrálók megpróbálták megakadályozni, hogy a párt küldöttei bejussanak a konferenciára, eltorlaszolták a reptéri utat és a helyszín bejáratait, petárdákat és füstbombákat dobáltak, gumiabroncsokat égettek. Megpróbáltak betörni a konferenciának otthont adó vásárterületre is, ekkor történtek az erőszakos jelenetek. A rendőrség több mint ezer fővel és vízágyúkkal biztosítja a helyszínt, a tüntetőkkel szemben könnygázt vetettek be  -  jelentette  az ARD német közszolgálati csatorna.  

Az AfD kongresszusa kétórás késéssel ugyan, de megkezdődött. A párt több mint kétezer küldöttje arra készül, hogy elfogadja a három éve alakult, rendszerellenes AfD programját a jövő évi választásokra. 

A várakozások szerint a kétnapos kongresszuson szentesítik majd a párt jobbra tolódását, és nyíltan iszlámellenes programot hirdetnek majd. A párt kampányának központi eleme lehet a burka viselésének és a németországi minaretek működésének betiltása. Az is terítéken van, hogy kiléptessék Németországot az eurózónából, és visszaállítsák a kötelező sorkatonai szolgálatot.

Emellett lezárnák a határokat a menekültek előtt, és a határsértők ellen szerintük akár fegyverrel is fel kéne lépni. Egykorábban  véletlenül kikerült bejegyzésben a pár alelnöke arról is beszélt, hogy akár nők és gyerekek ellen is szükséges a fegyver ilyen esetekben.

Az eredetileg EU-ellenes protesztpártnak indult AfD jelenleg a legnépszerűbb parlamenten kívüli erő Németországban. Márciusban tartományi választásokon három helyen is 10 százalék fölötti eredményt ért el, sőt Szász-Anhaltban a voksok 24 százalékát kapta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás