Kifütyülte a tömeg az osztrák kancellárt

2016.05.01. 17:57

Kifütyülték és lemondásra buzdították az elnökválasztás első fordulójában elszenvedett kínos vereség miatt Werner Faymann osztrák kancellárt pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) május 1-jei bécsi gyűlésén - írja az MTI.

"Törvényekre és a rendet biztosító eszközökre van szükségünk" - bizonygatta a kancellár a városháza előtt összegyűlt mintegy 80 ezer embernek a kormány egyre keményebb bevándorlási politikáját igazolva.

Faymann bírálói a gyűlés során "Mondj le!" és "Pártgyűlést azonnal!" táblákat tartottak a magasba. Az SPÖ-n belül sok kritikus előrehozott pártgyűlésen váltaná le a magas rangú, ám nekik nem tetsző tisztségviselőket.

A tömeg kifütyülte és lehurrogta a pódiumon megjelenő kancellárt, és erős nemtetszésének akkor is hangot adott, mikor csak megemlítették a nevét.

Faymann 2008 óta Ausztria kormányfője. "Az embernek bírnia kell a kritikát, és komolyan is kell vennie, de a politikai irányvonalunk helyes" - hangsúlyozta a kancellár az APA osztrák hírügynökségnek és az ORF tévécsatornának adott vasárnapi interjújában. Faymann jelezte: esze ágában sincs lemondani.

A szociáldemokrata-kereszténydemokrata szövetség előző vasárnap megalázó vereséget szenvedett az elnökválasztások első fordulójában, amelyet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Norbert Hofer nyert meg 35 százalékkal. Második helyen a függetlenként induló, ám a zöldek támogatását élvező Alexander van der Bellen ért célba több mint 21 százalékkal. A május 22-én esedékes második fordulóban ők ketten küzdenek meg az elnöki tisztségért.

A hagyományosan kormánypártnak számító Osztrák Néppárt (ÖVP) és Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből. Jelenleg az FPÖ Ausztria legerősebb politikai tömörülése; támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint stabilan 30 százalék fölött van.  • Tippek
  • Lakáshitel