Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Bírálta az alaptörvényt, kiutasították az országból

2016.05.03. 16:48

Nepál kiutasított egy kanadai férfit, miután azzal vádolják, hogy bírálta a himalájai ország tavaly szeptemberben elfogadott alkotmányát a Twitteren közzétett posztjaiban. Robert Penner munkavízumát bevonták „a társadalmi harmónia megzavarására” alkalmas Twitter-bejegyzései miatt, és most két napja van elhagyni Nepált.

Az ázsiai ország belügyminisztériumának egyik tisztségviselője elmondta: Penner egy hatósági jelentés szerint a Twitter közösségi portálon a nemzeti egységet veszélyeztető, bíráló jellegű bejegyzéseket tett. Nemcsak az alkotmányt bírálta, hanem azt is, ahogy a kormányzat az etnikai kisebbségek tüntetéseit kezelte – a bírálat annak fényében nem csoda, hogy a tüntetések során több mint 50 ember halt meg.

A kanadai férfi három évig egy szoftvervállalatnak dolgozott Nepálban. Pennert hétfőn vették őrizetbe kihallgatásra, a hatóságok pedig kedden hozták meg döntésüket a férfi kiutasításáról – írja az MTI.

Az új alaptörvény Nepált – többéves átmeneti időszak után – hindu királyságból köztársasággá változtatta. Főleg a himalájai ország déli részén azonban számos kisebbség attól tart, hogy az eddiginél is hátrányosabb helyzetbe kerülhet az új közigazgatási határok miatt, az új alaptörvény szerintük ugyanis tovább korlátozza politikai képviseletüket. Egy dél-nepáli etnikai kisebbség, a madhesiek ezért a nepáli-indiai határon tüntetésbe kezdtek lezárva a két állam közötti összeköttetést.