Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Ha Aszad nem csatlakozik, visszatérnek a háborúhoz

2016.05.04. 00:48

Összehívták szerdára az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését a szíriai Aleppóban folyó súlyos harcok miatt, amelyek a tűzszünet teljes összeomlásával és a genfi béketárgyalások megfeneklésével fenyegetnek - közölték kedden diplomáciai források.

A New York-i találkozót Nagy-Britannia és Franciaország kérte. A világszervezet főtitkárának politikai ügyekben illetékes helyettese, Jeffrey Feltman fog beszámolót tartani a 15 tagállamnak az észak-szíriai nagyvárosban kialakult helyzetről.

Eközben az Egyesült Államok és Oroszország erőfeszítéseket tesz a február 27-én életbe lépett tűzszünet helyreállítására. Moszkva kedden közölte, hogy reményei szerint ez órákon belül megtörténik, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig megfenyegette meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt. „Ha Aszad nem csatlakozik, akkor az egész tűzszünet összeomlik, és visszatérünk a háborúhoz. Nem hiszem, hogy Oroszország ezt akarja, és hogy Aszadnak ebből haszna származna" – mondta Kerry.

A francia ENSZ-nagykövet szerint Aleppó mártír város, az Aszad elleni felkelés központja, és az Szíriának, mint ami Szarajevó volt Bosznia számára.