Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Észak-Korea még több atombombát ígér

K EPA20160427066
2016.05.06. 08:39

Megkezdődött pénteken az észak-koreai fővárosban a kormányzó Koreai Munkapárt kongresszusa; hasonló rendezvényre harminchat éve nem volt példa, írta az MTI.

Az észak-koreai tájékoztatási bizottság megerősítette, hogy megnyílt az ülés, amelyre több ezer küldött érkezett. Az eseményről tudósítani akaró több mint száz külföldi újságírót azonban egyelőre nem engedték be a vörös zászlókkal feldíszített helyszínre, a kongresszusnak helyet adó Április 25-e Kulturális Palotába.

Habár a hivatalos források a pártkongresszus dátumán kívül kevés információt szolgáltattak, annyit tudni, hogy a rendezvény négy-öt napig tart majd, és Kim Dzsongun észak-koreai vezető várhatóan pénteken beszédet mond. Elemzők szerint a vezető arra használja majd fel az eseményt, hogy

apja és nagyapja politikai örökségétől valamelyest eltávolodva meghirdesse saját politikai irányvonalát.

A várakozások szerint a 33 éves Kim Dzsongun hivatalosan is megerősíti: Észak-Korea atomhatalommá vált, továbbá, hogy elfogadtatja Bjongdzsin néven emlegetett politikáját, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul, felváltva az apja, Kim Dzsong Il által meghirdetett Szongun – azaz „először a hadsereg" – politikát. Vagyis Kim Dzsongun várhatóan még több atombomba fejlesztését ígéri majd.

A második és harmadik napon a küldöttek megvitatják Kim beszámolóját, összeül a párt központi bizottsága, amely jóváhagyja a szervezeti és személyi ügyeket, így a politikai bizottság új összetételét is. Elemzők szerint az észak-koreai vezető várhatóan fiatalabb, lojális tisztségviselőkre cseréli a kiöregedett pártelitet.

Kim Dzsongun egyelőre nem mutatkozott a nagy nyilvánosság előtt. Legutóbb április 24-én volt látható, amikor jelen volt egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta kísérletén. 

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

Borítókép:  2016. április 27-én kiadott kép a Koreai Munkapárt Megalapításának Emlékművéről az észak-koreai fővárosban Phenjanban (MTI/EPA/Franck Robichon)