Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Elfogtak egy feltételezett kurd merénylőt

2016.05.07. 14:29

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egy feltételezett öngyilkos merénylőjét és további négy, vele kapcsolatban álló személyt vett őrizetbe a rendőrség szombaton, a közép-törökországi Konya városban - írja az MTI. A 25 éves nő, aki a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Sirnak tartomány lakosaként van regisztrálva, országos körözés alatt állt.

A gyanúsított a jelentések szerint az észak-szíriai Kobani városában kapott terrorista kiképzést, és mindössze két nappal ezelőtt, május 5-én érkezett Konyába.

Kihallgatása során kiderült, hogy egy rendőrségi konvoj elleni akciót készült elkövetni.

A PKK, pontosabban az ahhoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű  csoport legutóbb április 27-én követett el öngyilkos merényletet az északnyugat-törökországi Bursa város egyik fő turisztikai látványossága, az Ulu dzsámi mellett. A detonáció következtében az elkövető meghalt és tizenhárman könnyebben megsebesültek.

Szemtanúk beszámolója szerint a nő a dzsámi mellett véletlenül botlott meg és esett a földre, ekkor lépett működésbe a testére erősített pokolgép. A TAK az év eleje óta további két merényletet hajtott végre Törökországban, mindkettőt a fővárosban, Ankarában.

  • Március 13-án az öngyilkos merénylet két elkövetőjét leszámítva 36 ember vesztette életét, 125-en megsebesültek.
  • Február közepén 29 ember halálát okozta a támadó.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a Kurdisztán elszakadásáért küzdő felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők csaknem 400 tagja vesztette életét, és a PKK mintegy 5400 lázadóját ölték meg. Az 1984 óta tartó konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.