Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea nem vet be atomfegyvert, amíg békén hagyják

2016.05.08. 07:55

Észak-Korea nem fogja használni nukleáris fegyvereit, csak akkor, ha atommal rendelkező "agresszív erők" támadnak rá – mondta Kim Dzsongun észak-koreai vezető, akinek a kormányzó Koreai Munkáspárt kongresszusán elhangzott beszédét vasárnap közölte a KCNA hivatalos hírügynökség.

Kim Dzsongun "felelősségteljes államnak" nevezte Észak-Koreát, amely csak akkor veti be atomfegyvereit, ha szuverenitását megsértik olyan országok vagy csoportok, amelyek szintén rendelkeznek atomfegyverrel. A vezető szerint országa egyébként teljesíteni fogja az atomfegyverek elterjesztésének megakadályozására vonatkozó kötelezettségeit és küzdeni fog a világ atomfegyver-mentesítéséért – írja az MTI.

A Koreai Munkáspárt és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kormánya arra törekszik, hogy rendezze és megszilárdítsa kapcsolatait minden olyan országgal, amely – még ha a múltban ellenséges magatartást tanúsított is – a jövőben tiszteletben tartja az ország szuverenitását – jelentette ki az észak-koreai vezető. 

Kim Dzsongun azután fejtette ki ezeket a gondolatokat, hogy a pártkongresszus pénteki megnyitóján országa nukleáris tesztjeinek sikereivel büszkélkedett. "A hetedik pártkongresszus évében a hadsereg és a nép nagy sikerrel megvalósította az első hidrogénbomba tesztjét és egy földmegfigyelő műhold, a Kvangmjongszong-4 indítását ... " – közölte a 33 éves észak-koreai vezető. Kim Dzsongun korábban már többször tudatta a világgal, hogy Észak-Korea atomhatalommá vált, s hogy olyan politikát kíván folytatni, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul. 

Észak-Korea január elején negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.