Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Késve indult egy repülő, mert titkos terrorista kódnak véltek egy matematikai egyenletet

2016.05.08. 15:10

Elhalasztották az American Airlines légitársaság Philadelphiából az ontariói Syracuse-ba tartó járatának indulását, mert egy utas titkos terrorista kódnak vélte azt a matematikai egyenletet, amelyet szomszédja próbált papíron megoldani. Guido Menzio olasz professzort, a Pennsylvaniai Egyetem tanárát ezért lekísérték a repülőgépről és kihallgatták – írja az MTI. 

A professzor, aki a legjobb olasz közgazdászoknak járó Carlo Alberto-érem kitüntetettje, megmagyarázta nekik, mit vetett papírra. A hatóságok a professzort elengedték és a járat két órás késés után útnak indulhatott. Menzio a Washington Postnak elmondta, hogy már a kifutópályán jártak, amikor a mellette ülő nő arra kérte a személyzetet, hogy forduljanak vissza, mert nem érzi jól magát, majd elmondta nekik gyanúját utastársa feljegyzéséről. 

"A hölgy csak rám nézett, nézegette a titokzatos szöveget és arra a következtetésre jutott, hogy valami rosszra készülök. Ezért a járat indulását elhalasztották". Menzióval, akinek göndör sötét haja van, először a pilóta akart beszélni, majd egy biztonsági illetékes kérdezte ki. "Először arra gondoltam, hogy a nő betegségéről akarnak valamit megtudni. Helyette, elmondták, hogy az illető aggódik amiatt, hogy terrorista vagyok, mert rejtélyes dolgokat vetettem papírra" – írta a férfi az AP amerikai hírügynökség megkeresésére. 

A férfi elmondta, hogy végig tiszteletteljesen viselkedtek vele, de értetlenségének adott hangot a gép késleltetése miatt, hiszen egy rövid beszélgetés vagy egy gyors internetes keresés azonnal megoldotta volna a rejtélyt.

Az amerikai légitársaság szóvivője közölte, hogy a szabályzat szerint jártak el, amikor egy beteg utasról kell gondoskodni és kivizsgálni az általa felvetett feltételezéseket. A nőt egyébként átszállították egy másik járatra.