Átnevelőtáborba küldik a francia radikálisokat

2016.05.09. 14:48

Franciaországban regionális integrációs központokat hoznak létre radikalizálódott fiataloknak. Manuel Valls miniszterelnök szerint a programba olyan emberek is részt vehetnek, akik kapcsolatba kerültek a dzsihadizmussal.

A 2017 végéig megnyíló deradikalizációs központok létrehozására 2018-ig mintegy 40 millió eurót költ a kormány. Az első központ nyáron nyílik meg "olyan bűnbánók számára, akiknek megbizonyosodunk az őszinteségéről és arról a szándékáról, hogy hosszú távon vissza akarnak illeszkedni a társadalomba" - mondta Manuel Valls.

Az intézkedés célja, hogy kétszer annyi - feltételezhető - iszlám radikálissal tudjanak foglalkozni a hatóságok, mint korábban, és meg tudják akadályozni, hogy az érintettek elutazzanak és csatlakozzanak a dzsihadista harcokhoz Irakban vagy Szíriában. Jelenleg mintegy 1600 ilyen fiatallal foglalkoznak.

10 ezer radikális

A Le Parisien című fővárosi napilap összesítése szerint Franciaországban - ahol tavaly 147-en vesztették életüket iszlamista terrortámadásokban - jelenleg mintegy 10 ezer radikalizálódott fiatalt tartanak nyilván a hatóságok. Hivatalos adatok szerint eddig mintegy 2 ezer francia állampolgár vett részt az iszlamisták oldalán a harcokban Szíriában és Irakban.

"A dzsihadizmus elleni harc generációnknak kétségtelenül a legnagyobb kihívása" - mondta a kormányfő egy sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt kormányának mintegy tíz tagja is, köztük az igazságügyi és a belügyminiszter.

A jövőbeni központok legalább fele a hatóságok kérésére fog befogadni olyan embereket, akiket - elmarasztaló ítélet hiányában - fegyházban nem lehet elhelyezni.

További radikalizációellenes lépések

  • Létrejön egy nemzeti koordinációs iroda, amely a prefektusok, a megyék és az egyesületek munkáját hangolja össze.
  • Az érzékenynek tekintett munkahelyeken is gyakoribbak lesznek a közigazgatási vizsgálatok a radikális emberek kiszűrésére.
  • A rutinvizsgálatok nagy események előkészítésének is részei lesznek, mint például a június 10-én kezdődő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság.
  • A kormány a dzsihadista és szalafista propaganda feltartóztatására "erőteljes nyelvezetet" szeretne használni, valamint megállítani a dzsihadista jelöltek egyre szélesebb méretű toborzását. 
  • Indul egy tudományos tanácsadó program is, hogy a terrorelhárítással foglalkozó hatóságok és a témát kutató szakemberek közötti kapcsolattartás megerősítése.