László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szijjártónak elege van az oroszok elleni szankciókból

2016.05.11. 15:32

Sokat árt Magyarországnak az EU Oroszország elleni szankciója, ezért mielőbb át kellene gondolni azokat , és nem volna szabad automatikusan meghosszabbítani érvényességüket – jelentette ki egy lett lapnak Szijjártó Péter.

„Elegem van abból, hogy az EU azt mondja, nincs szükség a párbeszédre Oroszországgal” – mondta a magyar külügyminiszter, ami különösen erősen hangzik a 1945-től 1990-ig tartó szovjet érát megszállásnak tekintő, az Ukrajnával szembeni orosz expanziót magára nézve is aggasztó jelként értelmező balti államokban, amelyek számára az EU és a NATO épp Oroszországgal szemben jelenti a függetlenség kiemelkedő garanciáját.

"Putyin Oroszország elnöke, mi pedig Közép-Európában élünk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne beszéljünk Oroszországgal, ez az energetikai területre is igaz. Energiaforrásaink 85 százalékát Oroszországból kapjuk" – mondta az energetikai források orosz irányát a paksi atomerőmű bővítésével is megerősítő magyar kormány külügyminisztere, aki megjegyezte, hogy Franciaország, Finnország és Olaszország is meghívta az orosz elnököt.

Szijjártó szerint gyakorlatiasan kell viszonyulni az orosz kapcsolatokhoz, mert a kiegyensúlyozott viszony európai biztonsági érdek is. A miniszter 4 milliárd dollárban határozta meg a Magyarország által 2014 óta elszenvedett veszteséget, miután az ország második legfontosabb külkereskedelmi partneréből mostanra Oroszország a 17. helyre csúszott vissza.

Kétértelműen állt ki Ukrajna területi egysége mellett: szerinte a minszki megállapodást mindkét félnek be kell tartania – amivel tehát megosztotta a felelősséget Moszkva és Kijev között a szakadár Luganszk és Donyeck létrejöttében. Ráadásul nem tett említést az Ukrajnától egyoldalúan elvett Krím félszigetről, amely nem része a minszki megállapodásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!