Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Bizalmatlansági indítványon bukhat a horvát kormányfő helyettese

2016.05.12. 12:58

A horvát Szociáldemokrata Párt bizalmatlansági indítványt kezdeményez Tomislav Karamarko kormányfőhelyettes ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy a Molnak lobbizó céggel – jelentette be Zoran Milanović, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A korábbi miniszterelnök közölte, nem állítja, hogy Karamarkónak büntetőjogi felelőssége lenne az ügyben, de szerinte politikai felelősség mindenképpen terheli, írja az MTI. 

„Karamarkónak le kellett volna mondania, mivel nem tette meg, kérni fogjuk a visszahívását a parlamentben” – tette hozzá Milanović.

A Nacional horvát hetilap szerdán írta meg, hogy Ana Sarić Karamarko, a kormányfőhelyettes feleségének cége két évig szerződésben állt a Molnak lobbizó Jozo Petrović cégével. A magyar olajipari cégnek tanácsokat adtak az INA felvásárlási körüli botrány után, az energiapiacot érintő médiaelemzéseket készítettek. Petrović vállalata 60 ezer eurót fizetett Karamarko cégének. A lap közzétette a szerződés részleteit és fénymásolatát is.

Ana Sarić Karamarkoa horvát közszolgálati tévének az ügy kapcsán elmondta, egyszerű marketing- és kommunikációs szerződésről volt szó. A cég kétévnyi munkájáért kapta a 60 ezer eurót. Az üzletasszony szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást a megrendelőnek, amely a Mol érdekeit szolgálta volna. Hozzátette, hogy miután férjéről kiderült, hogy a kormány tagja lesz, azonnal felbontotta a szerződést. Így az ő esetében nem állhatott fenn érdekellentét.