A NATO nem Moszkva miatt fegyverkezik, de felelőtlennek tartják az oroszokat

2016.05.12. 11:13

A NATO nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal, a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer nem irányul Moszkva ellen, hanem kizárólag védelmi jellege van

– idézi az MTI Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, aki csütörtökön látogatott Bukarestbe az Aegis rakétavédelmi rendszer üzembe helyezésre. Az Egyesült Államok és a szövetség által felszerelt rakétapajzs a kis- és középhatótávolságú rakéták ellen védi meg Kelet-Európát, a NATO a közel-keleti bizonytalan helyzettel indokolta a lépést.

Oroszország viszont attól tart, hogy a Romániába telepített rendszer ellenük irányul. Moszkva álláspontja szerint az Aegis fenyegetést jelent a biztonságukra, mert az elrettentési célból fenntartott stratégiai atomarzenáljukat célozza.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy Moszkva vádaskodása alaptalan: lehetetlen erről a támaszpontból Oroszország ellen támadást indítani. A főtitkár Klaus Iohannis román elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt is elmondta, a rakétavédelmi rendszer a NATO térségén kívülről érkező fenyegetésektől védi a tagállamokat.

A főtitkár mindemellet erősen bírálta az elmúlt évek agresszív orosz lépéseit, Moszkva fenyegetéseit felelőtlennek nevezte. Az Ukrajnával szembeni orosz fellépéssel magyarázta, hogy a katonai szövetség második világháború óta példátlan módon erősítette meg keleti határai védelmét. „Oroszország erőszakkal változtatta meg a határokat, és szomszédait továbbra is fenyegeti” – tette hozzá Stoltenberg, aki azt is hangsúlyozta, hogy nem keresik a konfliktust Oroszországgal, nyitottak a Moszkvával folytatott párbeszédre.

A rakétarendszer Dél-Romániába telepítését 2014-ben jelentette be a NATO. Az átadást eredetileg 2018-ra tervezték, de az elmúlt időszak közel-keleti konfliktusai miatt meggyorsították a 800 millió dolláros védelmi programot.

Moszkva a kezdetektől fogva bírálta az amerikaiak és a szövetség rakétapajzsát. „Ez a döntés bántó és elhibázott, mert alkalmas a stratégiai egyensúly felborítására” – mondta el Mikhail Uljanov, az orosz külügyminisztérium nemzetközi fegyverkezésért felelős államtitkára a telepítés bejelentésekor, emlékeztet a BBC.

A NATO és Oroszország viszonya a hidegháború korszakát idézi, az elmúlt hónapokban többször szólogattok oda egymásnak a felek. Moszkva április végén Svédországot figyelmeztette, ha csatlakoznak a szövetséghez, válaszlépéseket tesznek. Március óta többször tartott katonai gyakorlatot a NATO erőitől szinte méterekre  • Tippek
  • Biztosítás