Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Agyonlőhetnék a bűnözőket a Fülöp-szigeteki rendőrök

2016.05.15. 21:55 Módosítva: 2016.05.15. 21:56

A botrányos kijelentéseiről is ismert új Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte azt ígérte, hogy újra bevezetné a halálbüntetést, emellett pedig engedélyt adna a rendőröknek és katonáknak, hogy agyonlőjjék a szervezett bűnözés ismert alakjait, és a letartóztatásnak ellenállókat is.

Duterte többek között arról is ismert, hogy Davao város polgármestereként kemény kézzel lépett fel a bűnözés ellen, sőt azzal vádolták, hogy úgynevezett halálosztagokkal gyilkoltatott meg közel ezer, bűncselekmények elkövetésével gyanúsított embert. A Fülöp-szigeteki politikus ezeket a vádakat nem tagadja, elismerte, hogy a bűnözők megölésével tették Davaót az egyik legbiztonságosabb várossá a szigetországban.

Beiktatása után arra fogja sürgetni a kongresszust, hogy állítsák vissza az akasztásos halálbüntetést, idézte Dutertét most a BBC.

A választási kampányban azt is ígérte, hogy megöleti a drogdílereket, magának és a biztonsági erők tagjainak pedig mentességet ad hivatali idejének lejárta után is.

Megválasztása óta többek között azt ígérte, hogy kijárási tilalmat vezetne be a gyerekekre nézve, az elnöki palotából pedig kórházat csinálna.

Duterte emellett meglehetősen szókimondó, sokak szerint ízléstelen választási kampányt folytatott, de ez úgy látszik, bejött a mélyen katolikus ország lakóinak. A BBC csokorba is szedte elképesztő megszólalásait:

  • Azt mondta, hogy tesz az emberi jogokra, 100 ezer bűnözőt fog kivégeztetni, és a Manilai-öbölbe dobatja a tetemüket, hogy felhizlalja a halakat. Különösen a drogdílerekkel szemben lenne kegyetlen.
  • Szintén botrány lett egy 1989-es nyilatkozatából, amelyben egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság kapcsán azt mondta: szerinte a polgármestert kellett volna elsőnek engedni.
  • A Kínával szembeni szigetviták kapcsán azt ígérte, egy jet skivel fogja visszaszerezni a vitatott területeket.
  • A pápáról azt mondta, hogy „a kurva anyját, menjen haza", amiért látogatása forgalmi dugókat okozott a Fülöp-szigeteken.
  • Azt is bevallotta, hogy Viagrát szed.
  • Donald Trumpról viszont azt mondta: ő az amerikai elnökjelölttel szemben nem bigott.