János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Azerbajdzsán Törökországgal és Grúziával hadgyakorlatozik

2016.05.15. 17:47

Azerbajdzsán Törökországgal és Grúziával közös hadgyakorlatokat jelentett be, amelyek fokozhatják a feszültséget a szomszédos Örményországgal a hegyi-karabahi konfliktus rendezését szolgáló bécsi tárgyalások előtt. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor kezdenék meg a gyakorlatokat.

Zakir Hasanov azeri védelmi miniszter azt mondta, hogy a kőolaj- és gázvezetékek védelmét célzó közös gyakorlatokat is tartanak majd. A másik két ország védelmi minisztereivel tartott találkozón a térség katonai-politikai helyzetéről, biztonsági kérdésekről, illetve a stabilitás biztosításának lehetőségeiről tanácskoztak, így szóba került a hegyi-karabahi konfliktus is.

Az örmény védelmi tárca szóvivője nem fűzött megjegyzést ahhoz, milyen kihatással lehetnek a hadgyakorlatok a hegyi-karabahi békefolyamatra nézve. Az azeri és örmény elnökök, valamint orosz, amerikai és francia diplomaták hétfőn találkoznak Bécsben, hogy megtárgyalják a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetet, írja az MTI.

Évtizedes konfliktus

Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi-Karabah ügye miatt. A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig zajló háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogyan lényegében Örményország is. A háborús állapotokat az 1994 óta érvényes, Moszkvában kötött fegyverszünettel próbálták rendezni, azt azonban mindkét oldalon rendszeresen megsértik.Hegyi-Karabahról bővebben itt>>>