Marcell
19 °C
32 °C

Húszezren tüntettek a fű legalizálásáért

2016.05.15. 09:11

Több ezren vonultak utcára helyi idő szerint szombat este Brazília legnagyobb városában, Sao Paulóban a marihuána legalizálását követelve, írja az MTI. A szervezők szerint a mintegy 20 ezer demonstráló elfoglalta a 12 milliós metropolisz egyik fő üzleti központjának számító Paulista sugárutat, és a marihuána szabad fogyasztása mellett emelt szót.

A demonstráció legfigyelemfelkeltőbb mozzanata a kollektív "maconhaco" volt, vagyis amikor a tüntetők közül sokan egyszerre szívtak bele egy füves cigarettába.

A megmozdulásnak nemcsak a fű törvényesítése volt a témája, hanem érintette a dél-amerikai országban zajló politikai válságot is. A demonstráció néhány résztvevője a Dilma Rousseff államfő mandátumának felfüggesztése nyomán csütörtökön beiktatott, Michel Temer vezette ideiglenes kormányt méltató plakátokkal vonult, míg a tüntetők más csoportjai Rousseffet biztosították támogatásukról.

A hivatalából a költségvetési törvény megsértésének gyanúja miatt átmenetileg felfüggesztett Rousseff ellen a következő legfeljebb 180 napban a szenátus – a legfelsőbb bíróság közreműködésével – jogi eljárást folytat le, amelynek célja az elnök végleges elmozdítása a hatalomból. Ehhez a felsőház kétharmadának jóváhagyására lesz szükség, és ha ez megvan, akkor 2019. január 1-jéig Temer maradhat az elnöki bársonyszékben.