Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Húszezren tüntettek a fű legalizálásáért

2016.05.15. 09:11

Több ezren vonultak utcára helyi idő szerint szombat este Brazília legnagyobb városában, Sao Paulóban a marihuána legalizálását követelve, írja az MTI. A szervezők szerint a mintegy 20 ezer demonstráló elfoglalta a 12 milliós metropolisz egyik fő üzleti központjának számító Paulista sugárutat, és a marihuána szabad fogyasztása mellett emelt szót.

A demonstráció legfigyelemfelkeltőbb mozzanata a kollektív "maconhaco" volt, vagyis amikor a tüntetők közül sokan egyszerre szívtak bele egy füves cigarettába.

A megmozdulásnak nemcsak a fű törvényesítése volt a témája, hanem érintette a dél-amerikai országban zajló politikai válságot is. A demonstráció néhány résztvevője a Dilma Rousseff államfő mandátumának felfüggesztése nyomán csütörtökön beiktatott, Michel Temer vezette ideiglenes kormányt méltató plakátokkal vonult, míg a tüntetők más csoportjai Rousseffet biztosították támogatásukról.

A hivatalából a költségvetési törvény megsértésének gyanúja miatt átmenetileg felfüggesztett Rousseff ellen a következő legfeljebb 180 napban a szenátus – a legfelsőbb bíróság közreműködésével – jogi eljárást folytat le, amelynek célja az elnök végleges elmozdítása a hatalomból. Ehhez a felsőház kétharmadának jóváhagyására lesz szükség, és ha ez megvan, akkor 2019. január 1-jéig Temer maradhat az elnöki bársonyszékben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?