Tömegével ejtenek foglyokat a jemeni lázadók az Amnesty szerint

2016.05.18. 11:04
A jemeni polgárháborúban a síita lázadók foglyairól közölt tanulmányt az Amnesty International. Politikusok, újságírók, egyetemi diákok és tanárok, aktivisták vannak a húszik kezén, sokukat meg is kínozták.

Jemenben 2015 márciusa óta dúl polgárháború, aminek összetett politikai-vallási hátteréről mi is írtunk. A nemzetközileg elismert jemeni kormány és az őket támogató arab koalíció ellen harcolnak a síita húszik, akik Ali Abdullah Száleh volt elnököt támogatják. A konfliktus az éhínség szélére sodorta az egyik legszegényebb arab országot, a lakosság 82 százaléka szorul humanitárius segítségre, írja az MTI.

Az Amnesty International (AI) tanulmánya szerint a jemeni húszi lázadók tömegével vesznek önkényes őrizetbe civileket, akiket többször meg is kínoznak.

Az AI 60 esetet vizsgált, akik közt politikusok, újságírók, egyetemi oktatók és aktivisták is vannak, . Sok a rejtélyes eltűnés és önkényes őrizetbevétel, amiket a jogvédő szervezet a síita húszik számlájára írt. Az AI szerint a húszik "módszeresen elfojtják az egyet nem értő hangokat" az általuk uralt területeken, nem engedik, hogy a fogvatartottak jogsegélyhez jussanak, sokszor családjuk sem keresheti fel őket. Volt, akit másfél évig őrizetben tartottak. Az AI közleményében említettek közül 18-an még mindig a húszik kezén vannak. 

A fővárost, Szanaá-t a húszik tartják ellenőrzésük alatt, ezért akár ott is foglyokat ejthetnek. Így tűnt el a 21 éves Abdul Ilah Szajlan is, akit egy fővárosi kávézóból hurcoltak el tavaly augusztusban. A diákot családja szeme láttára kínozták meg februárban. Szajlant több őr addig ütötte, míg elvesztette eszméletét.

A lázadókat is megkereste az AI: húszi tisztségviselők májusban azt mondták, többeket is azért vettek őrizetbe, mert GPS-koordinátákat adtak ki a kormányt támogató, Szaúd-Arábia vezette koalíciónak.  • Tippek
  • Bankszámla